A murit un voluntar al studiului clinic pentru vaccinul anti-COVID AstraZeneca

A murit un voluntar al studiului clinic pentru vaccinul anti-COVID AstraZeneca
| Foto: indiatvnews.com

Autoritatea sanitară braziliană Anvisa a declarat miercuri că un voluntar dintr-un studiu clinic al vaccinului COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford a murit.

Oxford a confirmat iniţial planul de a continua testarea, spunând într-o declaraţie că, după o evaluare atentă, „nu au existat îngrijorări cu privire la siguranţa studiului clinic”, transmite Mediafax.

Ziarul brazilian Globo şi Bloomberg spun că voluntarul se afla în grupul de control şi a primit mai degrabă un placebo decât vaccinul de testare, citând surse apropiate studiilor. Mai multe rapoarte ale presei locale au precizat că voluntarul era un medic în vârstă de 28 de ani, care lucra în „prima linie” şi a murit în urma complicaţiilor cauzate de COVID-19.

Un voluntar dintr-un studiu clinic al vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford a decedat. Universitatea a confirmat mai devreme că persoana respectivă din Brazilia, dar nu a oferit alte detalii personale, relatează Reuters.

Potrivit informaţiilor furnizate iniţial de Oxford, se doreşte continuarea testării întrucât „nu au existat îngrijorări cu privire la siguranţa studiului clinic”. Universitatea Federală din Sao Paulo, care ajută la coordonarea studiilor clinice de fază 3 din Brazilia, a declarat că un comitet independent de evaluare a recomandat, la rândul său, continuarea testării. 

„Totul se desfăşoară aşa cum era de aşteptat, fără nicio dovadă a unor complicaţii grave legate de vaccin care să implice vreunul dintre voluntarii participanţi”, a declarat universitatea braziliană într-un comunicat.

Până în prezent, 8.000 din cei 10.000 de voluntari recrutaţi au primit prima doză în şase oraşe din Brazilia, iar o parte dintre aceştia au primit şi a doua doză, a declarat un purtător de cuvânt al universităţii.

CNN Brasil informează că voluntarul era un tânăr de 28 de ani care locuia în Rio de Janeiro. Acesta a murit din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19. Anvisa nu a furnizat alte detalii, citând confidenţialitatea medicală a celor implicaţi în studii.

Între timp, acţiunile AstraZeneca au scăzut cu 1,8%.

Comenteaza