A fost descoperită o variantă de coronavirus "dublu mutantă"

A fost descoperită o variantă de coronavirus "dublu mutantă"

Noua variantă, în care două mutaţii se reunesc în acelaşi virus, a fost descoperită în India, iar specialiștii verifică dacă aceasta poate fi mai infecţioasă sau mai puţin neutralizată de vaccinuri.

Virologul Shahid Jameel a explicat că o „dublă mutaţie în zonele cheie ale proteinei spike a virusului poate creşte aceste riscuri şi permite virusului să treacă de apărarea imunitară”. Consorţiul Indian SARS-CoV-2 pentru Genomică (INSACOG), un grup de 10 laboratoare naţionale din cadrul Ministerului Sănătăţii din India, a efectuat secvenţierea genomică pe cele mai recente probe. Secvenţierea genomică este un proces de testare pentru cartografierea întregului cod genetic al unui organism, în acest caz, virusul SARS-Cov-2, potrivit BBC.

Mutaţiile virusurilor sunt frecvente, dar cele mai multe dintre ele sunt nesemnificative şi nu provoacă nicio modificare a capacităţii sale de a transmite sau de a provoca infecţii grave. Dar unele mutaţii, cum ar fi cele din varianta britanică sau din Africa de Sud, pot face virusul mai infecţios şi, în unele cazuri, chiar mortal.

Guvernul a declarat că o analiză a probelor - colectate din vestul statului Maharashtra din India - a arătat „o creştere a fracţiunii de probe cu mutaţii E484Q şi L452R” comparativ cu decembrie anul trecut.
 
„Astfel de mutaţii duble conferă evadarea imună şi o infecţie crescută”, a declarat ministerul sănătăţii într-un comunicat. Dr. Jameel a adăugat că „ar putea exista o variantă separată care se dezvoltă în India, cu mutaţiile L452R şi E484Q care se unesc”.

Comenteaza