55.2% dintre români vor să se vaccineze anti COVID, 10.4% spun vă virusul este o minciună

55.2% dintre români vor să se vaccineze anti COVID, 10.4% spun vă virusul este o minciună

Membrii Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au colaborat la realizarea unui sondaj de opinie cu privire la intenția de vaccinare a românilor

Sondajul „Percepția publică asupra vaccinării. Încrederea românilor în vaccinarea anti COVID-19” a fost realizat de către INSCOP Research și Verifield, în colaborare cu CoRe-UBB, în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021, la comanda think-tankului STRATEGIC Thinking Group – Asociația Grupul de Gândire Strategică, iar cercetarea sociologică a urmărit atât intenția de vaccinare a populației, cât și campania de vaccinare și fenomenele de informare/dezinformare cu privire la vaccinare.

Potrivit studiului, 68.3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate, 17.2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, iar 10.4% că este o minciună.

De asemenea, 54.2% dintre cei intervievați au afirmat că au încredere în procesul de avizare și aprobare a vaccinurilor anti-Covid 19 derulat de instituții medico-sanitare din Uniunea Europeană. 50.4% au încredere în procesul derulat de instituții de profil din Statele Unite ale Americii, iar 45% în procesul din România.

Potrivit aceluiași studiu, 83% din respondenți consideră că vaccinarea ar trebui să fie o alegere personală, iar 55.2% dintre români declară că intenționează să se vaccineze împotriva Covid-19 în cursul acestui an. Principalele motive invocate de cei care nu intenționează să se vaccineze sunt teama de posibile reacții adverse, neîncrederea în eficiența vaccinului și informațiile insuficiente despre vaccinarea anti COVID-19, dar și neîncrederea cu privire la existența virusului sau faptul că sunt împotriva vaccinurilor, în general.

„Studiul de față este rezultatul efortului pe care-l fac entitățile din acest parteneriat de a susține informarea opiniei publice din România în chestiunea combaterii COVID-19. Aceste date ne ajută să înțelegem modul în care este perceput procesul de vaccinare, gradul de informare și procesele aferente unor decizii asumate”, afirmă prof. univ. dr. Ioan Hosu, director al CoRe-UBB.

Rezultatele și analiza sondajului „Percepția publică asupra vaccinării. Încrederea românilor în vaccinarea anti COVID-19” pot fi consultate accesând linkul www.strategicthinking.ro.

Comenteaza