50 de milioane de Euro pentru spitale! Guvernul vrea să crească siguranța pacienților

50 de milioane de Euro pentru spitale! Guvernul vrea să crească siguranța pacienților
| Foto: rohealthreview.ro

Planul a fost propus de Ministerul Sănătății și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și "vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani".

Ordonanța de Urgență care aborda o parte dintre aspectele acoperite de Memorandum și despre care fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că a lăsat-o pe masa noilor miniștri, a fost „blocată pe circuitul de avizare după două restituiri ale documentului de la Ministerul Sănătății către Ministerul Fondurilor Europene”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă. Am transformat Ordonanța în Memorandum, a fost deja adoptat și va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare de 50 milioane euro”, spune Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Este o investiție în infrastructura spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România”, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Potrivit Digi24, memorandumul se referă la „aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale și a rețelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere și control a acestor instalații și a sistemelor de ventilație și climatizare a aerului precum și a altor investiții necesare pentru creșterea securității la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I și II și suport COVID din sistemul sanitar de stat”.

Nelu Tătaru a spus, după incendiul de la Institutul „Matei Balș”, că la nivelul ministerului Sănătății a fost lăsat un raport, chiar în ziua în care a plecat din funcție, cu privire la situația din spitale, întocmit după tragedia de la Piatra Neamț. De asemenea, guvernul Orban a avut în primă lectură un proiect de OUG privind investiții din fonduri europene în instalațiile din secțiile ATI. După plecarea guvernului Orban, ordonanța a rămas pe masa noilor miniștri, așteptând avize de la Vlad Voiculescu și Cristian Ghinea.

„Am pregătit o ordonanță a Guvernului Orban care stipula ca pe fonduri europene să fie refăcute instalațiile din spitale. Această ordonanță se afla pe masă pentru analizare. Ordonanța se află la nivelul Ministerului Sănătății. Se aștepta avizarea de la cele două ministere: Sănătate și Fonduri Europene”, a spus fostul ministru al Sănătății.

Întrebat dacă a discutat cu actualul ministru despre raport și OUG, Tătaru susține că nu a fost „solicitat”.

Comenteaza