PIŞCĂCIOS, dar EFICIENT: tratează REUMATISMUL, alungă RĂCEALA şi GRIPA, stimulează APETITUL şi MEMORIA

PIŞCĂCIOS, dar EFICIENT: tratează REUMATISMUL, alungă RĂCEALA şi GRIPA, stimulează APETITUL şi MEMORIA
Apreciată tocmai pentru aroma deosebit de intensă şi pentru gustul picant, această plantă este nu doar un aliment, ci şi un remediu natural, dacă este folosită sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic.

Hreanul, cunoscut și sub numele de usturoi, rădăcină-sălbatică, tormac, este o plantă legumicolă perenă cu tulpina subterană cilindrică, groasă, albă, cu frunzele mari și cu flori albe. Se presupune că hreanul este originar din sud-estul Europei și din vestul Asiei, însă în prezent este popular în toată lumea.

Hreanul se poate folosi în stare crudă, proaspăt, ras, pentru a da gust mâncărurilor, fiind apreciat pentru aroma specială şi pentru gustul picant, dar şi sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural.

Tratează afecţiunile cardiovasculare

Anumite substanţe pe care le conţine hreanul au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui în zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizează tensiunea arterială şi previne riscul formării de cheagurilor de sânge. Totodată, substanţele sulfurate din hrean îmbunătăţesc elasticitatea vaselor de sânge cerebrale şi coronariene, reducând astfel riscul apariţiei unui infarct sau accident vascular cerebral.

Alungă tusea

Hreanul are şi calitatea de a descongestiona aparatul respirator, fiind astfel recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse se înghite câte o linguriţă dintr-o compoziţie formată din hrean ras amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantităţi mari hreanul este iritant.

Alungă gripa

Hreanul este planta recomandată împotriva răcelii şi gripei. Încă de la primele simptome încearcă să consumi hrean în salate, lângă o friptură sau chiar proaspăt, iar senzaţia de nas înfundat va dispărea ca prin minune. Hreanul este un leac foarte bun şi în cazurile de dureri de cap, fiind un adevărat analgezic. În acest caz poţi opta pentru comprese cu hrean aplicate pe frunte.

Tratează reumatismul

Ca tratament intern, hreanul este recomandat şi persoanelor care suferă de reumatism sau gută. Într-o cană cu lapte cald se adaugă una sau două linguriţe de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi. Tratamentul trebuie să dureze aproximativ trei săptămâni.

Stimulează apetitul

Hreanul este de neînlocuit în alimentaţie atunci când nu ai poftă de mâncare. În acest caz, substanţa care dă gustul picant al hreanului creşte secreţia de suc gastric şi redă pofta de mâncare persoanelor anemice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu puţină miere. Se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Îmbunătăţeşte memoria

În compoziţia hreanului se găsesc din belşug vitamine din complexul B, necesare pentru funcţionarea sistemului nervos şi pentru îmbunătăţirea memoriei. Hreanul are şi acţiune tonifiantă şi de scădere a colesterolului, dar este foarte bun şi pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a părului.

Comenteaza