AGRIŞELE CHINEZEŞTI, MIRACOLELE delicioase: ţin la distanţă CANCERUL de COLON, ASTMUL, GRIPA şi COLESTEROLUL

AGRIŞELE CHINEZEŞTI, MIRACOLELE delicioase: ţin la distanţă CANCERUL de COLON, ASTMUL, GRIPA şi COLESTEROLUL
Cunoscut original sub denumirea de „agrișe chinezești”, în prezent purtând numele unei păsări, acest fruct de pe îndepărtatele meleaguri asiatice are proprietatea să ţină la distanţă cinci boli devastatoare.

Kiwi-ul, fructul comestibil al plantelor Actinidia chinensis și Actinidia deliciosa din Asia, poartă denumirea chinezească de Yang Tao (mura sau strugurele gâștei). Istoria "europeană" a fructului a început în Valea Ghang Kiang din Sud-Estul Chinei, de unde în anul 1847 un membru al Societății Regale de Horticultură din Marea Britanie a trimis primele semințe în afara granițelor țării de origine.

În 1906 a fost plantat și în Noua Zeelandă, unde a rodit prima dată în 1910. Aici fructul a fost "rebotezat" cu numele de astăzi, după numele păsării naționale, probabil datorită asemănării ca formă și culoare. Astăzi kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.

Spre deosebire de alte fructe, kiwi conţine cea mai mare concentraţie de vitamina C, un singur fruct asigurând până la 95% din necesarul zilnic al organismului. Este bogat în vitamine, flavonoide şi minerale, iar antioxidanţii pe care îi conţine luptă împotriva procesului de oxidare celulară produs de fumul de ţigară, poluare sau metabolism  lent. 

Previne cancerul de colon

Kiwi-ul este eficient în prevenirea cancerului de colon, datorită conţinutului său bogat în fibre. Concumul său ajută la combaterea unei constipaţii uşoare şi la eliminarea toxinelor din colon, reducând astfel riscul de a dezvolta acesată maladie. 

Previne bolile cardiovasculare

Tot datorită conţinutului ridicat de fibre, kiwi-ul poate reduce nivelul de colesterol şi implicit riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare.

Previne gripa

Un studiu italian a demonstrat că în cazul copiilor care au mancat kiwi au apărut mai puţine boli respiratorii, fapt ce se explică prin conţinutul ridicat de vitamina C.

Previne îmbătrânirea

Bogat în antioxidanţi precum vitamina E şi polifenoli, kiwi-ul are proprietatea de a îmbunătăţi elasticitatea pielii şi de a încetini procesul de îmbătrânire. Mai mult, luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, substanţe care accelerează îmbătrânirea pielii.

Previne astmul

Studii recente arată ca persoanele care au consumat kiwi în fiecare zi au fost mai puţin expuse la boli respiratorii cum ar fi astmul, respiraţia şuieratoare sau tusea nocturnă.

Contraindicaţii

Kiwi-ul poate cauza reacţii alergice manifestate prin simptome cutanate sau respiratorii, mai ales în cazul persoanelor alergice la polen, susan sau latex. De a semenea, nu este indicat consumul său de copiii sub 1 an. 

 

 

Comenteaza