Grevă şchioapă în sănătate

Grevă şchioapă în sănătate
Peste 2.000 de bugetari din sistemul medical din Cluj au decis să nu ia parte la greva japoneză declanşată de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar.

Angajaţii Serviciilor de Ambulanţă nu au participat ieri la greva japoneză, deoarece la nivel naţional sindicatul a semnat un pact cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi negociază reorganizarea sistemului de urgenţă. La Cluj, nici membrii Federaţiei Solidaritatea Sanitară nu s-au raliat protestelor declanşate de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar (CPSS), dar au deschis o listă de semnături, cu dedicaţie pentru Eugen Nicolăescu, în care solicită creşteri salariale şi care va fi ataşată revendicărilor.

Astăzi, în a doua zi de grevă japoneză, cei peste 300 de angajaţi de la Ambulanţă din Cluj pot opta să poarte banderola tricoloră, dar fără însemnele sindicatului. "Noi susţinem greva japoneză şi revendicările. E un avertisment pentru managementul din sistemul sanitar", a declarat liderul de Sindicat din Serviciul de Ambulanţă Cluj, Rareş Ghilea.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa (FNSA), Gheorghe Chiş, a explicat că pactul conţine un punct care îi obligă să nu protesteze. "Nu îngrădim dreptul de a protesta şi susţinem punctele de vedere ridicate de coaliţie, dar, având în vedere protocolul semnat cu Ministerul Sănătăţii, fiecare poate decide, individual, dacă participă sau nu la greva japoneză, dar nu sub însemnele sindicatului", a explicat, preşedintele FNSA.

Nici cei peste 1.500 de membri ai Federaţiei Sindicale Solidaritatea Sanitară (FSS) Cluj nu au purtat, ieri, banderola tricoloră. Ei au găsit, însă, altă formă de protest.

"Nu am participat la greva japoneză, dar am demarat strângerea de semnături pentru creşterea salariilor tuturor angajaţilor din sistem. Listele vor fi centralizate şi prezentate ministrului. Ori ţii banderola pe mâini, ori semnezi o cerere care să ajungă pe masa ministrului. Eu, personal, încă mai sper în reformarea corectă a sistemului care să ducă la creşterea reală a salariilor din sistem, dar şi la posibilitatea reducerii deficitului de personal", a arătat liderul FSS Cluj, Radu Vasile.

De cealaltă parte, sindicatele din coaliţie susţin că ar fi fost nevoie de mai multă susţinere. La greva japoneză din Cluj, participă aproximativ 5.000 de medici, asistente, infirmiere şi personal auxiliar din spitale. "De dimineaţă s-au împărţit banderolele şi s-a declanşat greva japoneză, fără întreruperea activităţii, în ideea de a trage un semnal de alarmă asupra punctelor revendicative desconsiderate în totalitate. Ar fi fost mai bine să se solidarizeze toate sindicatele, dar nu pot să le pretind altora care nu fac parte din structura profesioniştilor din sistemul sanitar să se alăture. Solicitările noastre sunt şi pentru ei. Cine doreşte să poarte banderola tricoloră o poate purta până la mitingul şi marşul de protest de la Bucureşti", a punctat, secretarul Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul Sanitar Cluj, Ştefan Roman. Potrivit calendarului de proteste, greva japoneză durează până mâine.

FSS pichetează Prefectura

Peste 50 de membri ai Federaţiei Sindicale Solidaritatea Sanitară (FSS) Cluj ies în stradă miercuri şi vor picheta Prefectura judeţului Cluj. Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că sistemul sanitar e subfinanţat. "Vom picheta Prefectura miercuri, începând cu ora 14:30. Şi vom înainta listele cu semnăturile şi revendicările şi prefectului judeţului. Până în acest moment am adunat cam 1.400 de semnături, de la membri sau nemembri de sindicat", a completat preşedintele FSS Cluj, Radu Vasile.

 

 

Comenteaza