Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului, ultima duminică dinaintea intrării în Postul Mare

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului, ultima duminică dinaintea intrării în Postul Mare

Postul Paștelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Pe 2 martie, se lasă sec de brânză.

În 2025, Învierea Domnului pică pe 20 aprilie și la ortodocși și la catolici, iar Postul Mare începe pe 3 martie.

Așadar, din 2 martie, se lasă sec de brânză, iar la 3 martie începe efectiv Postul Paștelui, care va dura până pe 19 aprilie 2025.

Lăsata Secului la brânză pentru Postul Paștelui este ultima zi în care creștinii ortodocși pot consuma produse lactate, ouă și pește înainte de intrarea în Postul Mare. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de Duminica Albă și are loc în ultima duminică înainte de începutul postului.

Tradiția e ca în Duminica Albă mesele să se țină cu preparate din ouă și lactate, întrucât este ultima zi în care se consumă brânzeturi, lapte, smântână, unt și ouă. Se organizează  mese festive, la care participă toată familia. După această zi, urmează Postul Mare, în care aceste alimente sunt interzise. Din meniu poate face parte și peștele, care va fi admis la masă în cele 40 de zile de post doar de Buna Vestire (25 martie) şi Duminica Floriilor (13 aprilie).

De asemenea, se spune că postul trebuie început cu inima curată, așa că în această zi se obișnuiește să ne cerem iertare de la cei din jur.

Așa cum bine se știe, postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Comenteaza