Săptămâna Patimilor: Ce nu se face și ce e bine să faci în următoarele zile

Săptămâna Patimilor: Ce nu se face și ce e bine să faci în următoarele zile
| Foto: fanatik.ro

Săptămâna mare, cunoscută ca și săptămâna patimilor, anunță terminarea Postului Paștilor și Sărbătoarea Învierii Domnului.
 

După Florii, credincioșii întră în ultima săptămână a Postului Paștilor, numită şi Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, perioadă în care se fac pregătirile pentru Sărbătoarea Învierii Domnului. Cum intrăm în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, un interval în care toți creștinii ortodocși încep pregătirile spirituale pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății: Învierea Domnului,  FANATIK vă spune ce trebuie să facem în aceste zile, dar și ceea ce nu este bine să facem în Săptămâna Mare.

Pentru Săptămâna Mare a Paștelui sunt impuse câteva restricții cu privire la comportamentul de zi cu zi. ”În Săptămâna Mare nu se bârfește, nu trebuie să îi judecăm pe cei din jur, ci dimpotrivă, trebuie să iertăm pe cei din jur. Nu avem voie să mai facem răutăți celor din jur”, spune, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.

De asemenea, muncile la câmp nu mai pot fi făcute din Joia Mare până după Învierea Domnului, iar în Vinerea Mare nu se coase și nu se face curățenie.

Se spune că în Joia Mare nu este bine să dormi, cei care fac acest lucru vor rămâne leneși un an întreg, iar dacă o femeie doarme în această zi va deveni Joimariţa, iar asta o va face incapabilă de lucru pe parcursul întregului an.

”În Săptămâna Mare trebuie să ne umplem de har, nu de mâncare. Nu îndestularea trupului se caută, mai ales în această perioadă. Nu se mănâncă carne, e bine să ținem post. Miercurea și vinerea, cei care pot, e bine să se ajuneze, să se țină un post mai aspru, doar cu pâine și cu apă. Dacă se poate chiar, Vinerea să se ajuneze complet de cei care sunt sănătoși și au o condiție fizică bună.

Există tradiții care spun că nu se mănâncă urzici și oțet, dar acestea sunt tradiții locale, obiceiuri ce se țin în Joia și Vinerea Patimilor și sunt legate de patimile prin care a trecut Hristos”, ne-a mai precizat preotul Gabriel Cazacu, potrivit fanatik.ro.

Comenteaza