Prelații catolici către Papa Francisc: ‘’Sanctitatea Voastră, vă așteptăm cu bucurie în România’’

Prelații catolici către Papa Francisc: ‘’Sanctitatea Voastră, vă așteptăm cu bucurie în România’’

Episcopii greco-catolici și romano-catolici din România și Republica Moldova s-au întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican.

Vizita episcopilor prefațează, probabil, sosirea Papei Francisc în România. În spațiul public se vorbește că sunt șanse foarte mari ca Papa să vină în România în luna mai a anului 2019.Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a relatat, pentru website-ul Eparhiei, cum s-a desfășurat întâlnirea de la Vatican. 

''Am luat și eu cuvântul și i-am spus Sfântului Părinte despre aniversarea de 165 de ani a Eparhiei noastre și despre Catedrala noastră în construcție care va fi dedicată martirilor și mărturisitorilor sec. al XX-lea. După ce m-a ascultat, Sfântul Părinte mi-a spus: «Iată, sângele martirilor poate fi un element care să unească Bisericile noastre și un pas important pe calea ecumenismului pe care dorim să îl continuăm, sigur, ca să urmăm în primul rând voința Mântuitorului căreia cu toții ne supunem.» Au fost abordate și alte teme. Sfântul Părinte asculta ceea ce Episcopul care lua cuvântul spunea și apoi sau răspundea, sau completa cu o meditație, sau arăta cum se pot rezolva anumite probleme, oferea exemple, soluții. (...) Totul a decurs într-o atmosferă relaxată și în același timp foarte trează asupra problemelor și am admirat înțelepciunea Sfântului Părinte prin care era, deopotrivă, foarte atent în a asculta și nu a întrerupt pe nimeni, fiecare și-a putut pune toate întrebările până la capăt, și apoi, cu luciditate, oferind răspunsuri, exemple sau scurte reflecții. În general, în luările de cuvânt ale Episcopilor, fiecare a spus: «Sanctitatea Voastră, vă așteptăm cu bucurie în România, dorim să vă primim în localitățile noastre, în Eparhiile noastre, în Diecezele noastre, sunteți binevenit!»''.

Este prima vizită ”ad Limina Apostolorum” la Papa Francisc şi cea de-a cincea de după 1989. Trei dintre acestea au avut loc în timpul papei Ioan Paul al II-lea (18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996 şi 24 februarie – 1 martie 2003) şi una cu Benedict al XVI-lea (8-13 februarie 2010). Episcopul Claudiu Lucian Pop, responsabil cu mass-media în cadrul Conferinţei episcopilor din România, a subliniat că o vizită ”ad Limina Apostolorum” reprezintă un moment de maximă manifestare a comuniunii ierarhice dintre Biserica catolică din România şi Succesorul lui Petru, fiind în acelaşi timp un moment ”de bucurie şi de har”. 

Comenteaza