Creștinii prăznuiesc astăzi BUNA VESTIRE! Tradiții și obiceiuri/ Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine tot anul

Creștinii prăznuiesc astăzi BUNA VESTIRE! Tradiții și obiceiuri/ Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine tot anul

Pe 25 martie este sărbătoare cu roșu în Calendarul Creștin Ortodox. Credincioșii cinstesc Buna Vestire, prima sărbătoare închinată Maicii Domnului. Este și dezlegare la pește.

Creştinii ţin cu sfinţenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanţă, Iisus Hristos se naşte. Nu doar biserica ortodoxă, ci şi cea catolică susţine faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locaţia exactă în care această minune s-a întâmplat.

Creştinii de credinţă catolică susţin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creştinii ortodocşi consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri.

Sărbătorită în mai multe date

Data acestei sărbători a variat la început: unii o prăznuiau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar alții pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nașterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). Această sărbătoare a fost introdusă la Roma de papa Leon al II-lea. Începând cu secolul al IX-lea, sărbătoarea a început să fie prăznuită pe 25 martie în toată lumea catolică.

La armeni, Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, în raport cu sărbatoarea Nașterii Domnului,  pe care ei o celebrează la 6 ianuarie.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Bună Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbă­torile Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an, astfel anunţând venirea primăverii. 

Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Totodată, în această zi, flacaii si fetele îl intrebau pe cuc când se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, insemna ca mai au un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica. De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

În această zi este bine să pui în pragul casei sare și pâine, deoarece, potrivit tradiției, îngerii le vor lua și în schimbul lor, te vor proteja de duhurile rele. De asemenea, este bine să ai bani în buzunare, deoarece vei avea parte de noroc și belșug tot restul anului.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea această. Se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. De asemenea, în aceasta zi se spune că este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor și pentru a avea spor în casă.

Comenteaza