7 tipuri de depresie și cum le recunoști

7 tipuri de depresie și cum le recunoști

Este normal să te simți trist, apatic și să ai moralul jos câteodată.

Totuși, dacă ai aceste stări permanent, s-ar putea să suferi de depresie. În ciuda prejudecăților populare, conform cărora depresia înseamnă lipsă de voință sau mofturi, este vorba, de fapt, de o boală. Oricine se poate confrunta la un moment dat cu depresia, de aceea este bine să știm mai multe despre aceasta.

Depresia se poate trata cu psihoterapie, schimbări ale stilului de viață și medicamente. Există mai multe tipuri de depresie, în funcție de care medicul adaptează tratamentul. Recunoașterea lor te ajută să înțelegi afecțiunea prin care treci și să comunici eficient cu medicul.

Depresie majoră

Depresia care se manifestă aproape permanent este de tip major. Simptomele specifice acestui tip de depresie sunt:

pierderea interesului și plăcerii în desfășurarea anumitor activități;
pierdere sau luare în greutate;
dificultate de a adormi sau senzația de somnolență în timpul zilei;
senzația de agitație sau de încetineală fizică și psihică;
sentiment de vinovăție sau inutilitate;
oboseală și lipsă de energie;
dificultăți de concentrare și luare a deciziilor;
gânduri de suicid.

Medicul îți dă diagnosticul de depresie majoră dacă ai 5 dintre aceste simptome în majoritatea zilelor, într-un interval de 2 sau mai multe săptămâni. [2] Depresia majoră se manifestă diferit de la o persoană la alta. Unele persoane sunt anxioase, iar altele sunt melancolice ori foarte agitate. 

Depresie persistentă

Depresia care durează mai mult de 2 ani se numește depresie persistentă. Poți manifesta simptome ca:

schimbări de apetit;
somn excesiv sau insuficient;
lipsă de energie;
stimă de sine scăzută;
dificultăți de concentrare sau luare a deciziilor;
lipsă de speranță.

Tulburare afectivă sezonieră

Cunoscută și ca depresie de iarnă, tulburarea afectivă sezonieră apare, de obicei, în lunile de iarnă, când expunerea la soare este redusă și ziua este scurtă. Dispare, de obicei, primăvara sau vara. Oamenii au, în general, un tonus mai scăzut iarna, din cauza temperaturii mai scăzute și lipsei de lumină, de aceea diagnosticarea depresiei poate deveni dificilă. Dacă scăderea nivelului de energie și apatia nu sunt însoțite de stări negative, dificultate în desfășurarea activităților zilnice, lipsa de plăcere în practicarea hobby-urilor și izolare, atunci este vorba doar de o scădere a tonusului. [2]

Depresie psihotică

Persoanele care au depresie psihotică au manifestări de depresie majoră și alte simptome, ca:

halucinații;
credințe false;
paranoia.

Depresie postnatală

Depresia postnatală este un tip de depresie care se manifestă în săptămânile sau lunile de după naștere. Și bărbații se confruntă cu ea. Se manifestă prin stări negative, plâns frecvent, dificultăți în relaționarea cu copilul, discurs negativ, pierderea noțiunii timpului, pierderea simțului umorului. Multe dintre simptome sunt comune celorlalte tipuri de depresie. De exemplu, multe dintre mame manifestă dificultăți de concentrare, schimbări de apetit, insomnie sau somn excesiv, lipsă de energie și speranță. [1, 2]

Tulburare disforică premenstruală

Femeile cu tulburare disforică premenstruală manifestă depresie la începutul perioadei menstruale. În afară de stări negative, pot manifesta și:

schimbări de dispoziție;
iritabilitate;
anxietate;
oboseală;
dificultăți de concentrare;
sentimentul că ești copleșită;
schimbări de apetit și obiceiuri de somn. [2]

Depresie atipică

Depresia atipică are multe simptome comune cu depresia majoră, dar se manifestă diferit. Un eveniment pozitiv poate îmbunătăți temporar dispoziția persoanei afectate. [2] Alte simptome sunt:

apetit crescut;
somn excesiv;
senzație de greutate în mâini și picioare;
sensibilitate excesivă la critici.

Depresie rezistentă la tratament

Aproximativ 1 din 3 oameni diagnosticați cu depresie încearcă diferite metode de tratament fără succes. [2] Motivele diferă și nu sunt pe deplin cunoscute. Existența unor afecțiuni asociate poate îngreuna vindecarea. 

Depresia este o afecțiune care îți poate afecta semnificativ viața. Mergi la medic dacă ai simptome caracteristice și urmează tratamentul prescris de acesta! 

Surse:

https://www.healthline.com/health/types-of-depression;
https://www.webmd.com/depression/guide/depression-types.

Etichete
Comenteaza