Ziua şi scandalul în USL. Noua dispută: cum ne alegem primarii

Ziua şi scandalul în USL. Noua dispută: cum ne alegem primarii
Tentativa aleşilor liberali de a legifera revenirea la vechiul sistem de alegere a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene l-a scos din pepeni pe Liviu Dragnea.

63 de parlamentari liberali, printre care şi cei patru deputaţi de Cluj, au formulat un proiect de lege privind revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin şi a şefului judeţului în mod indirect, de către consilierii judeţeni. Proiectul, care ar dezavantaja clar PSD l-a făcut pe numărul doi în partid şi-n guvern, Liviu Dragnea să pună continuarea colaborării cu PNL sub semnul întrebării.

„Nu putem continua aşa, această ţară nu poate fi guvernată în acest mod (...) Aceste lucruri trebuie tranşate foarte rapid. Suntem în stare să mergem mai departe cu acest USL şi să urmărim obiectivele stabilite politic în programul USL pe care le-am prezentat în 2011, pentru programul de guvernare asumat de noi cu bună credinţă, bine, dacă nu putem, trebuie să hotărâm, să nu păcălim populaţia", a reacţionat Dragnea, deranjat şi de faptul că acest proiect a apărut fără să fi fost discutat, în prealabil, în USL. Menţionăm că o revenire la vechiul sistem care permite negocieri politice între cele două tururi la primari, respectiv între partidele reprezentate în consiliul judeţean pentru desemnarea şefului judeţului ar dezavantaja în mod clar partidul cel mai mare din ţară, poziţie ocupată de PSD.

Deputatul PNL Steluţa Cătăniciu spune că a semnat proiectul de lege cu gândul la legitimitatea primarilor. „Am semnat acest proiect pentru că eu sunt ferm convinsă că un primar ales în două tururi de scrutin, având peste 50% din voturi, are o legitimitate mult mai mare", a explicat Cătăniciu. În schimb, colega sa de partid şi de Cameră, Elena Uioreanu, spune că şi-a retras deja semnătura de pe proiectul respectiv. „Luni am depus o cerere la secretariatul general al Camerei şi mi-am retras semnătura de pe acel proiect. Am făcut acest gest având în vedere că proiectul afecta actuala configuraţie politică, nefiind discutat, în prealabil, în partid şi pentru că, oricum, nu eram iniţiatoare a proiectului. Dacă ar fi fost iniţiativa mea, nu mi-aş fi retras semnătura", a declarat Uioreanu.

Liderul PNL Cluj, preşedintele consiliului judeţean Horea Uioreanu, admite că modul în care a apărut acest proiect n-a fost în regulă. „Nu critic acest proiect pe fond, s-ar putea să fie bun, critic acest proiect pe procedură. Nu contest dreptul parlamentarilor de a avea iniţiative legislative, dar, când e vorba de subiecte cu implicaţii major, trebuie discutat mai întâi în grupul parlamentar şi apoi în comisiile de specialitate ale partidului şi, sigur, în USL", a afirmat Uioreanu.

Acelaşi lucru este susţinut şi de şeful PSD Cluj, Remus Lăpuşan. „Înainte de a veni cu un asemenea proiect ar fi trebuit să existe o discuţie în cadrul USL. Nu cred că această iniţiativă ajută la consolidarea USL. Despre care sistem ar fi mai bun nu pot spune, pentru că n-am făcut o analiză, dar nici nu mi se pare normal să tot modificăm sistemul de vot", a comentat Lăpuşan.

Nici în rândul opoziţiei nu pare că va avea mare succes tentativa revenirii la vechiul sistem de alegere a şefilor administraţiilor locale. „În privinţa preşedinţilor de consilii judeţene, actualul sistem înseamnă un pas înainte, pentru că e mai bine să fie aleşi uninominal, decât în urma unor negocieri politice între consilieri. În privinţa primarilor, PDL a susţinut alegerea lor într-un singur tur de scrutin şi poziţia noastră a rămas, de atunci, neschimbată", a afirmat vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe.

Nici reprezentanţii UDMR nu sunt mai entuziasmaţi de proiectul liberalilor. „Cred că ar trebui să decidă fiecare ce vrea şi nu să tot modificăm din mandat în mandat. Personal, susţin alegerea primarilor într-un singur tur, iar, dacă liberalii s-au răzgândit, le reamintesc ca acest sistem a fost iniţiat de ei, pe vremea când premier era Călin Popescu-Tăriceanu. Dar eu cred că asta e doar o altă fumigenă, ca să nu vedem că ţara nu mai are bani", a comentat preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente.

 

Etichete
Comenteaza