Ziua Armatei I Premierul Ciucă: „România este a 11-a forţă militară a UE şi a 14-a a NATO”

Ziua Armatei I Premierul Ciucă: „România este a 11-a forţă militară a UE şi a 14-a a NATO”
| Foto: arq.ro

Importanţa capacităţii defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi, arată premierul Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Armatei Române.

„Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forţe militare ale lumii, poziţionând-o ca cea de-a 11-a forţă militară a Uniunii Europene şi a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică şi procesul continuu de modernizare demarat de atunci.

Ţinând cont de contextul acesta, pregătirea şi înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcţii-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a ţării noastre şi pentru a răspunde exigenţelor şi provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunităţii euro-atlantice.

După începerea războiului din Ucraina a fost luată o decizie importantă în acest sens, de a creşte de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru apărare, cu un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente şi tehnică militară modernă a Armatei României, precum şi reprioritizarea unor programe de înzestrare. Avem în desfăşurare, la ora actuală, mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare şi de înzestrare cu avioane multi-rol, cu sisteme şi echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum şi echipamente de decontaminare şi protecţie individuală colectivă.

Conceptul de armată profesionistă în jurul căruia este gândit domeniul apărării presupune deopotrivă personal profesionist, specializat la standarde de ultimă generaţie, iar militarii români demonstrează cu fiecare misiune nivelul înalt de pregătire. Vă mulţumim pentru seriozitatea cu care vă faceţi datoria. Pe lângă corpul de militari profesionişti activi la nivel naţional, avem numeroşi militari detaşaţi în misiuni NATO, UE, ONU şi misiuni de tip coaliţie”, arată mesajul premierului, desemnat ministru interimar al Apărării după demisia lui Vasile Dîncu.

Ciucă spune că armata română se bucură în continuare de încredere în rândul cetăţenilor. „

Îi apreciez în continuare şi le mulţumesc pentru seriozitatea cu care îşi fac datoria pentru a creşte nivelul de apărare al ţării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari străini detaşaţi în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detaşamentelor americane prezente în ţara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum şi al unor exerciţii comune şi al misiunii de poliţie aeriană.

În egală măsură, îmi exprim respectul faţă de militarii răniţi în misiuni, a căror putere de a merge mai departe indiferent de obstacole este emoţionantă şi o adevărată lecţie de viaţă”, mai spune premierul.

Comenteaza