Video Viktor Orbán s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari, care include și Ardealul. Ce spune MAE

Viktor Orbán s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari, care include și Ardealul. Ce spune MAE

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a afișat după un meci de fotbal al naționalei maghiare cu un fular care avea imprimată harta Ungariei Mari, ce include o parte din Ardeal.

Viktor Orbán a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare de la întâlnirea pe care a avut-o duminică cu căpitanul echipei naționale a Ungariei, după un meci amical cu Grecia. 

În filmarea postată pe rețeaua de socializare, premierul ungar apare discutând cu fotbalistul în timp ce poartă fularul cu harta Ungariei Mari, în care apar granițele Ungariei de dinainte de Tratatul de la Trinon din 1920. De asemenea, în aceeași încăpere se afla și ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

După publicarea clipului respectiv, Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat public. Reprezentanții MAE și-au arătat dezaprobarea față de gestul premierului Orbán.

"Ca urmare a afișării Prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar”, se arată în comunicatul MAE. 

În aceeași luare de poziție, MAE arată că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii". 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza