Vasile Dâncu a ieșit cu explicații de Paști, după ce a fost acuzat că modifică legea ca să promoveze Steaua

Vasile Dâncu a ieșit cu explicații de Paști, după ce a fost acuzat că modifică legea ca să promoveze Steaua
| Foto: facebook.com/vasilesebastiandincu

Atacat din toate părțile, senatorul clujean Vasile Dâncu, care este și președinte PSD Cluj, a explicat, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare în Sâmbăta Mare, de ce e bine ca clubul MapN-ului să aibă drept de promovare în Liga 1.

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării și președinte PSD Cluj, a propus dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului care ar oferi clubului CSA Steaua dreptul de promovare în Liga 1.

Acuzat că modificările ar întoarce sportul românesc în comunism, când cluburile departamentale făceau legea, senatorul clujean susține, în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook, că "este vorba doar despre dreptate".

Iată mesajul lui Vasile Dâncu adresat celor care l-au acuzat pentru modificările propuse la Legea Sportului:

"Una dintre sarcinile politicienilor și a celor trimiși de către cetățeni să îi reprezinte în Parlament este să facă dreptate acolo unde lucrurile sunt strâmbe pentru că au fost făcute strâmb sau pentru că realitatea a evoluat și s-au creat inegalități.

Dar, la noi, în multe situații, chiar dacă vedem că există o situație care nu este normală, care este profund nedreaptă, ne uităm la ea ca la drobul de sare și ne consolăm că nu se poate face nimic.

Modificarea la Legea Sporturilor pecare am inițiat-o, în urmă cu câteva zile, încearcă să reinstituie o normalitate.

Da, normal este ca toti sportivii sa aibă șanse egale la performanțe, cel puțin din punctul de vedere a legilor sau regulamentelor. Chiar dacă nu ne naștem egali, chiar dacă nu avem medii care să producă echitate, nu este normal ca legile sa ne oprească să participam la competiție. În sport trebuie ca performanța să fie ultimul criteriu care decide campionii și clasamentele. Sportul a reușit să creeze eroi ai națiunilor din copii desculți și să unească oamenii sub drapele.

Sportul nu acceptă să faci campioni prin lege și nici să obții performanțe prin decrete de stat. Sportul este un teritoriu al egalității atunci când oferă fiecăruia o șansă. Măcar una de principiu, șansa de a te alinia la start.

După 30 de ani, de ce vrem să pedepsim cluburile departamentale care au adus României sute de medaliiolimpice, mondiale și europene? Da, astăzi atributul de profesionist se asociază performanței și este normal să fie așa. Dar profesionalismul se referă la statutul sportivului, nu la sursa banilor! Cu ani în urmă, m-am supărat pe o mare campioană a României, provenită dintr-un club departamental, pentru că se plângea că primăriile sau Consiliile județene finanțează sportivi, iar sportivii de la Steaua sau Dinamo sunt dezavantajați. Nu-mi venea să cred că nu înțelege că marile cluburi de la București și-au clădit și încă își clădesc performanța culegând talentele din toată țara și așa a crescut România în sport.

La fel de mare nedreptate este și atunci când, din cealaltă parte, se spune că cei finanțați din fonduri publice nu pot să participe la anumite competiții.

Dacă ne referim la fotbal, dar nunumai aici, să nu fim ipocriți: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor județene sau ale altor entități publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic, încât nu am avea campionate de fotbal, handbal, baschet, volei etc. Dacă puținele echipe care au finanțare privată exclusivă vor să îi elimine pe cei finanțați de la bugetele publice este o opțiune, dar nu ar mai avea cu cine să joace pentru că ar dispărea competiția în sine.

Prin modificarea propusă de mine, alături de ceilalți doi colegi, fotbalul nu se întoarce în comunism, cum am văzut că se spune zilele acestea, ci urmărim să se poată folosi, legal – evident, toate resursele posibile pentru ca sportul să poată să mai existe în condiții decente.

Astăzi, sportul din România este tot mai sărac și nu mai are nevoie și de bariere artificiale pentru a accentua această situație.

Însă această modificare NU SE REFERĂ DOAR LA FOTBAL; această modificare deschide calea pentru ca o serie de sporturi care altădată au dat performanțe importante pentru România să poată reînvia.

Astăzi, statele naționale finanțează sporturile pe care le aleg și nu întotdeauna banii trec prin bugetul Ministerului Sportului, așa cum își doresc birocrații.

Să nu cădem în capcana celor care spun că doar România are cluburi finanțate din bugetul public.

Nu doresc să polemizez cu cineva, nici să fac dedicații cuiva, prin această inițiativă, pur și simplu este nevoie ca, măcar din când în când, să ne gândim să îndreptăm lucrurile care sunt strâmbe în societate. Știu, poate aceasta este un lucru mic, nu rezolvă marile nedreptăți existente în societatea noastră, dar fiecare putem încerca să facem ceva.

Îi înțeleg pe cei care se simt lezați în vreun interes de moment, dar sunt convins că vor înțelege și ei că nimeni nu pierde, ci toată lumea ar putea câștiga, dacă ne uităm cu bună credință la acest gest al meu.

Și pentru că totul se întâmplă în Săptămâna Mare, urez Sărbători fericite tuturor, persoane juridice de drept privat, de drept public, sportivi și antrenori, susținători și administratori, galerii rivale, oameni buni, prieteni și neprieteni. Cu toții avem dreptul la lumina și pilda Învierii, cu toții putem să ne schimbăm, să îndreptăm greșelile și să aspirăm spre dreptate și libertate. Fără dreptate și libertate, viața socială este un infern. Hristos a Înviat!", a transmis Vasile Dâncu.

Suporterii FCSB, mesaj amenințător pentru Vasile Dâncu

Liderul suporterilor FCSB, Gheorghe Mustață, a vorbit pentru FANATIK despre proiectul de lege care poate trimite CSA Steaua București în SuperLiga: „O să se vadă rezultatul anul viitor când sunt alegerile. Evident că vor fi taxați la vot dacă va trece legea, nu?”.

Liderul galeriei FCSB e convins că marea masă a suporterilor steliști va sancționa la următoarele alegeri acest gest: „Dacă domnul Dâncu a inițiat această lege cu încă doi parlamentari, o să se vadă și inițiativa suporterilor steliști anul viitor la alegeri”.

Comenteaza