Un partid de 12% din Ungaria a pus România pe jar

Un partid de 12% din Ungaria a pus România pe jar
Incidentele apărute la marşul neautorizat de la Târgu-Mureş au declanşat reacţii vehemente împotriva Jobbik şi a liderului său la nivelul de vârf al politicii româneşti

Liderul partidului extremist maghiar Jobbik, Vona Gabor, a fost una dintre figurile centrale ale manifestaţiei autonomiste de la Târgu-Mureş. Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să interzică partidul care are 12% în parlamentul maghiar pe teritoriul României.

În replică, premierul Victor Ponta i-a cerut şefului statului să-l declare indezirabil pe Vona şi astfel să-i fie interzis accesul în România. Şeful PNL, Crin Antonescu, a cerut chiar un cadru legislativ mai larg împotriva manifestărilor extremiste. Liderul PNL Cluj, vicepreşedintele partidului, Horea Uioreanu, alege varianta lui Ponta, dar pune „invazia" Jobbik în România pe seama alegerilor generale din Ungaria din 6 aprilie. „Eu am mai spus-o: problema e la Ministerul de Externe, să nu se mai permită accesul în România celor care vin aici să dezbine. Să-şi facă la ei campanie electorală. Sunt persoane cunoscute, să li se interzică accesul în România. Să li se pună bară roşie la graniţă: «Ai vorbit urât de Româna, stai acolo, aici nu mai intri!»", e soluţia propusă de Uioreanu.

Fostul şef al PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, susţine punctul de vedere al şefului său de partid. „Preşedintele Băsescu a mers un pic prea departe, premierul are dreptate, noi n-avem de unde şti care dintre maghiarii care vin în România sunt membri ai Jobbik. Dar toţi cei care vin în România şi încalcă legile ţării şi ordinea de drept doar ca să arate că există şi ei pe lumea asta, conform legislaţiei din România, pot fi declaraţi indezirabili. România nu e front de încercare pentru unii indivizi care vin aici să exerseze crearea de tensiuni interetnice", a declarat Jorj.

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, e categoric. „Afară din ţară, urgent! Acest partid extremist, Jobbik, să fie interzis pe teritoriul Romnâiei şi la fel şi liderul său. Vona Gabor să fie declarat indezirabil şi să nu mai pună piciorul în ţara noastră", a reacţionat Buda.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, e de părere că niciuna din cele două măsuri nu poate fi pusă în practică. „Nu poţi să-i interzici lui Vona Gabor să intre în România, pentru că e europarlamentar, e vorba despre libera circulaţie. În privinţa Jobbik, dacă e oficial înscris ca partid în România, atunci procurorul poate interveni dacă nu respectă legislaţia şi Constituţia României, dar, dacă nu e oficial înscris aici, statul român nu are ce să-i facă. În ceea ce mă priveşte, nu sunt de acord cu nici o formă de extremism şi sper să nu avem probleme de acest gen la manifestările din 15 martie (Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, n. red.). Îmi doresc să avem linişte exact ca anul trecut", a comentat Mate. Şi el a corelat evenimentele din ultimele zile cu apropiatele alegeri din Ungaria, în contextul în care se estimeză că în România sunt 200.000 de persoane cu dublă cetăţenie, care vor putea vota în 6 aprilie. „Eu spun să mai aşteptăm puţin până după 6 aprilie, când lucrurile se vor domoli", a adăugat Mate.

Singurul care a luat apărarea extremiştilor maghiari a fost liderul PPMT, Toro Tibor. „Cred că este o declaraţie neeuropeană, există partide radicale, care sunt considerate extremiste, dar care au legitimitate pentru că primesc voturi. Nu este o cale europeană pe care vrea să păşească preşedintele, până când respectă legile statului român, orice cetăţean al Uniunii Europene are libertate de mişcare. Băsescu s-a lăsat dus de val, pe care uneori îl provoacă el, de data asta nu l-a provocat, dar a simţit obligaţia de a spune ceva. Din păcate, asistăm la o atmosferă nesănătoasă, în care se pot naşte asemenea afirmaţii de la politicieni cu responsabilităţi înalte. Eu visez despre o Românie în care e posibil să existe asemenea partide, pluralismul politic permite şi aşa ceva, câtă vreme se respectă legea", a declarat Toro, potrivit Mediafax.

Etichete
Comenteaza