Tribunalul Bucureşti a declarat ilegală modificarea statutului PNL

Tribunalul Bucureşti a declarat ilegală modificarea statutului PNL
Tribunalul Bucureşti a decis să respingă noua conducere a PNL, susţinând că modificarea statutului partidului cu privire la vechimea lui Iohannis s-a făcut în mod ilegal.

Potrivit magistraţilor, statutul PNL este ilegal, relatează Realitatea TV. Astfel, Tribunalul Bucureşti a respins modificările aduse statutului la congresul din iunie, în care Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al partidului. Atunci, PNL a votat o derogare prin intermediul căreia Iohannis a primit dreptul de a candida, deşi în mod normal ar fi avut nevoie de o vechime de doi ani în partid.

Deputatul PNL Ludovic Orban afirmă însă că modificarea statutului s-a făcut în mod legal. "Congresul PNL din 28-29 iunie s-a desfăşurat perfect legal. A existat un statut care respectă legea. În ceea ce priveşte candidatura lui Klaus Iohannis, acesta a primit derogare de vechime cu un vot dat în unanimitate, chiar cu aplauze frenetice. (...) Aştept să văd decizia oficială, motivarea deciziei şi, în funcţie de astea, vom lua toate deciziile care se impun. Şi în cazul în care instanţa decide să nu accepte Congresul democratic al PNL, înaintea Congresului era o conducere interimară al cărui preşedinte era tot Iohannis. Dacă instanţa va decide ceva ilogic şi nelegal, preşedintele PNL este tot Klaus Iohannis", a declarat acesta la Realitatea TV.

Punctul său de vedere este susţinut şi de purtătorul de cuvânt al partidului, care adaugă că instanţa a respins de fapt doar unele modificări statutare. "Tribunalul a spus că admite în parte cererea de înregistrare a congresului din 27 iulie. Nu există niciun fel de problemă cu privire la legalitatea conducerii. Avem o precizare a tribunalului în care se admite cererea de intervenţie a lui Dănuţ Bădău, motiv pentru care cererea PNL privitoare la anumite modificări aduse statutului PNL a fost respinsă. Nu pot sa va comunic ce anume din modificări la statut au constituit motivul respingerii", a declarat Alina Gorghiu.

Decizia Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel, care va trebui să se pronunţe în termen de 15 zile.

La Congresul din iunie al PNL a fost adoptată noua formă a Statutului partidului, prin care a fost eliminată apartenenţa PNL la ALDE, a crescut numărul membrilor Biroului Politic şi au fost instituite mecanisme de control în cazul miniştrilor şi demnitarilor susţinuţi de partid, scrie Mediafax.

Două dintre aspectele din noul statut se refereau la aderarea la PPE şi la derogarea cu privire la perioada în care un membru trebuie să stea într-un partid pentru a putea să candideze la preşedinţia PNL.

Potrivit Legii partidele politice, în situaţia organizării unor congrese care modifică statutul sau conducerea respectivelor partide, modificările sunt notificate Tribunalului Bucureşti în vederea înregistrării acestora în Registrul Partidelor Politice, care are datoria să verifice respectarea legislaţiei în vigoare a prevederilor statutului şi a normelor constituţionale care privesc activitatea formaţiunilor politice. În situaţia în care Tribunalul respinge notificările formaţiunilor politice, statutul acestora şi conducerea revin la forma iniţială.

Comenteaza