TNL Cluj-Napoca: stema originală la Cluj-Napoca, înainte de statutul de Capitală Culturală Europeană

TNL Cluj-Napoca: stema originală la Cluj-Napoca, înainte de statutul de Capitală Culturală Europeană
TNL Cluj îi cere primarului Sorin Apostu să rezolve problema stemei oraşului Cluj-Napoca, având în vedere că cea folosită de administraţie până acum nu respectă "tradiţia istorică locală" şi nici normele heraldice.


">

"Primarul Sorin Apostu, promite de doi ani de zile că va rezolva chestiunea stemei, dar până acum nu a făcut nimic în acest sens, la fel ca şi Emil Boc, care vreme de 5 ani a tot tergiversat şi amânat soluţionarea litigiului. Stema utilizată astăzi de municipalitate, un kitsch cu iz politic personal, a fost introdusă de către Gheorghe Funar în 1999 şi nu a primit niciodată aprobarea Comisiei Zonale de Heraldică. Mai mult, Primăria poate fi amendată pentru folosirea de însemne ilegale în acte oficiale din cauza acestei steme", crede preşedintele TNL Cluj-Napoca, Ioan Bîldea. El spune că statutul de oraş candidat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2020 "impune îndeplinirea unor condiţii de ordin istoric şi cultural, iar oferta Clujului poate fi serios afectată de încăpăţânarea primarului Apostu de a promova oraşul sub o stemă puerilă şi ilegală. În acest context, considerăm obligatorie intrarea în legalitate a simbolului heraldic al oraşului".

Descrierea stemei oficiale a oraşului se regăseşte în Monitorul Oficial nr. 171 din 2 august 1930 - „În scut, pe albastru, un zid de cetate, de argint, având trei turnuri crenelate pătrate, cel din mijloc fiind mai înalt, cu ferestre, poarta cetăţii cu gratii fiind deschisă. Scutul este timbrat de o coroană murală, de argint, formată din şapte turnuri".

Comenteaza