Sondaj INSCOP: Primarul Clujului, al doilea cel mai de încredere politician din România

Sondaj INSCOP: Primarul Clujului, al doilea cel mai de încredere politician din România
| Foto: Facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, se bucură de o mare cotă de încredere din partea românilor, fiind depășit doar de scretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Încredere personalităţi publice

Potrivit datelor sondajului INSCOP realizat la comanda news.ro, Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 34% încredere multă şi foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat Emil Boc cu 32.4% încredere multă şi foarte multă, respectiv Victor Ponta cu 24.1%. Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 20.5%, Gabriela Firea cu 19.5%, Cristian Diaconescu cu 19.1%, Diana Şoşoacă cu 18.6% şi George Simion cu 15.4%.  În Nicolae Ciucă au încredere multă şi foarte multă 12% dintre cei intervievaţi, iar în Cătălin Drulă 5.8%.

Sondaj INSCOP: Primarul Clujului, al doilea cel mai de încredere politician din România

Sursă FOTO: News.ro

Notorietate personalităţi publice

Klaus Iohannis este personalitatea cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 98.9% dintre respondenţi declarând că au auzit de el. Şeful statului este urmat de: Diana Şoşoacă cu o notorietate de 96.7%, Victor Ponta cu 95.7%, Marcel Ciolacu cu 93.9%, Gabriela Firea cu 91.7% şi Emil Boc cu 90.7%. 89.6% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de Mircea Geoană, 84.4% că au auzit de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 82.3% de liderul AUR George Simion. Cristian Diaconescu beneficiază de o notorietate de 68.2%, liderul USR Cătălin Drulă de 43.6%, iar Remus Pricopie 23.5%.

Încrederea în personalităţi publice este una dintre formele cele mai riguroase de evaluare credibilităţii. În acest clasament, obsevăm că doar doi lideri politici trec pragul de 30% încredere foarte multă şi destul de multă. Atât Mircea Geoană, cât şi Emil Boc revin după perioade grele de prăbuşire politică, ambii trecând prin procese consistente de reinventare, departe de scena politică naţională, unul performând pe scena internaţională, iar celălalt în administraţia locală. Acest lucru confirmă faptul că majoritatea românilor sunt foarte exigenţi faţă de actualii lideri de partide politice, aflaţi în prim-planul dezbaterii publice, preferând în schimb personalităţi mai puţin active în politica naţională, dar cu rezultate în domeniile lor de activitate”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Comenteaza