Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean, la ZIUA LIVE: „Cred că vom reuși să facem o tranziție către energia verde fără să afectăm economia, din contră”

Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean, la ZIUA LIVE: „Cred că vom reuși să facem o tranziție către energia verde fără să afectăm economia, din contră”
| Foto: captură ZIUA LIVE

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și candidat din partea PNL Cluj la alegerile parlamentare, a declarat la ZIUA LIVE că, în ce privește implementarea Pactului Verde European, susține o politică de încurajare a tranziției verzi prin subvenții și finanțări.

Una dintre direcțiile de dezvoltare pe care Ovidiu Cîmpean s-a specializat este cea verde, fie că vorbim de infrastructură sau alte tipuri de proiecte. În momentul de față, există o dezbatere legată de modul în care această direcție verde pe care autoritățile vor să o implementeze uneori se ciocnește cu anumite interese economice, locale sau naționale. Iar aici un exemplu grăitor îl reprezintă acele aproximativ 10 proiecte pe energie regenerabilă hidro aflate în diverse stadii extrem de înaintate de implementare, dar blocate de anumite asociații de mediu, pe motiv că impactează zona.

Tot aici intră și exemplul Neptune Deep, care ar trebui să asigure nu doar independența energetică a României pe gaz natural, ci și să transforme România într-un jucător la nivel regional, din acest punct de vedere.

Ovidiu Cîmpean crede că interesele legate de natură și cele legate de obiectivele strategice ale României nu se contrazic.

„Sigur că în implementarea Grean Deal și la nivel european, poate și în România, pot să apară excese și cred că și acestea trebuie tratate individual și rezolvate problemele. Acele hidrocentrale, până la urmă produc energie verde, deci contribuie la obiectivele Pactului Verde European și cred că trebuie realizate. Fiecare problemă trebuie realizată de la caz la caz. Și investiția de la Neptun Deep cred că este bună pentru România, este strategică, și ne-ar pune în situația de a fi cel mai important exportator de gaze naturale din Uniunea Europeană.

În implementarea Pactului Verde European, eu susțin mai degrabă o politică de încurajare a tranziției verzi, adică subvenții acordate, finanțări nerambursabile către mediul privat, către autoritățile publice locale, cum de altfel, se întâmplă prin fondurile europene, și cred că trebuie să fim mai atenți cu taxele sau interdicțiile pe care le punem în această direcție. Tocmai pentru a nu afecta sectoare importante strategic, cum a fost și cazul fermierilor la nivel european. Asta este și poziția Partidului Popular European și a PNL, de a avea o abordare echilibrată”, a subliniat Cîmpean.

El a mai menționat că România este prima țară care și-a atins țintele prevăzute în acel pachet Fit for 55 – Pregătiți pentru reducerea cu 55 la sută a emisiilor de carbon raportat la anul 1990.

„Suntem prima țară din UE care și-a atins acest obiectiv, sper să fie realizate acele hidrocentrale, pentru că mai bine de 25 la sută din energia produsă în România este produsă de Hidroelectrica, este energie regenerabilă, verde, nu produce poluare. Odată cu finanțările masive pe care le avem din fonduri europene, de la Ministerul Energiei și Ministerul Mediului cred că vom reuși să facem o tranziție către energia verde fără să afectăm economia, din contră. Investițiile în Pactul Verde European sau în această direcție verde pot să fie și o oportunitate pentru economia României.

Sunt calcule, vor apărea locuri de muncă la nivel european, 2 milioane de locuri de muncă legate de aceste tehnologii noi, verzi. Nu trebuie să fim împotriva acestui curent, ci din contră, să obținem finanțări nerambursabile, și să profităm de oportunități. Schimbările climatice nu țin cont de partide politice, ci ne afectează pe toți, trebuie să ne pregătim în această direcție”, a mai spus Cîmpean.

Comenteaza