Scandal în USR după alegerile din weekend: congresul trebuie reluat

Scandal în USR după alegerile din weekend: congresul trebuie reluat
Mai mulţi membrii ai Uniunii Salvaţi România (USR) sunt nemulţumiţi după alegerile din weekend de la Braşov, unde a fost ales preşedinte Dan Barna. Contestatarii cer reluarea alegerilor şi spun că nu cred în scindarea partidului, dar nici nu acceptă abuzuri.

„Este doar o luptă internă şi, din punctul meu de vedere, este o luptă pentru legitimitate", a declarat deputatul Cosette Chichirău, cu privire la situaţia din partid. Chichirău este unul dintre cei 15 parlamentari sau şefi de filiale care au transmis o scrisoare deschisă, după alegerile de la Braşov, în care îşi arată nemulţumirea faţă de sistemul de votare.

„Congresul trebuie refăcut, iar delegaţii trebuie aleşi statutar în toată ţara, conform unui sistem de vot unitar, pentru că la Bucureşti alegerile - care iniţial au fost făcute pe un sistem de vot agreat de toată lumea, inclusiv de gruparea Ghinea (deputatul Cristian Ghinea, n. red.), asta este în procesul verbal - au fost după aceea anulate, abuziv, din punctul meu de vedere. Nu poţi să ai un congres valid şi legitim când faci tot felul de abuzuri din astea", a susţinut Chichirău.

Membrii USR nu se mai feresc să vorbească public de tabere existente acum în partid. "Este posibilă această negociere, dar încă suferim de o naivitate a multora din partid prin care o tabără crede că se poate impune singură. Barna este susţinut de tabăra Ghinea. Ei speră să controleze tot şi probabil nu le-ar păsa dacă jumătate din USR ar pleca, atâta vreme cât rămân cu un partid la cheie", a spus Chichirău.

Lavinia Cosma, deputat al USR, a declarat că gruparea nu riscă să se rupă, dar că biroul naţional al partidului trebuie să înceteze cu abuzurile. „Ne dorim să revenim la principiile pentru care a fost fondat USR şi dorim ca biroul naţional împreună cu noua conducere să înţeleagă acest lucru şi să se oprească din abuzurile făcute în ultima perioadă".

Deputatul a spus că ar trebui să se reia congresul de sâmbătă. „Ar trebui respectat statutul, pentru că aşa cum am scris şi în această scrisoare, nu putem să cerem altor partide sau să blamăm alte partide că nu respectă legea, atâta vreme cât noi nu o facem. Trebuie aplicat votul unitar şi trebuie aplicat statutul, în primul rând.

Nu e democratic sub nicio formă ca un birou naţional, indiferent din cine ar fi format, să treacă peste nişte alegeri făcute şi să dea nişte dispoziţii care nu sunt în concordanţă cu statutul, doar pentru că nu le-a convenit rezultatul", a precizat Cosma. În privinţa lipsei de comunicare din partid, ea vede acest lucru ca pe „o problemă de neînţelegere a unei părţi care îşi doreşte şi şi-a dorit cu tot dinadinsul puterea".

Nici deputatul Lucian Stanciu Viziteu nu întrevede posibilitatea ca USR să se scindeze. „Suntem un partid deschis, transparent, care nu acceptă orice fel de nereguli. Sper să existe un dialog zilele viitoare cu Dan Barna, el de-abia fiind ales preşedinte".

Barna a fost ales preşedinte al partidului, sâmbătă, în urma votului membrilor prezenţi la Congresul Extraordinar de la Poiana Braşov. Actualul preşedinte al USR nu a putut fi contactat pentru o reacţie legată de situaţia din partid.

Comenteaza