Rușii au reacționat dur după votul din PE privind tezaurul României: „În limba rusă nu ai ce să spui, doar, du-te dracului”

Rușii au reacționat dur după votul din PE privind tezaurul României: „În limba rusă nu ai ce să spui, doar, du-te dracului”
| Foto: stirileprotv.ro

Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei în perioada în care Putin a condus ţara din poziţia de premier, a postat un text plin de venin pe o reţea rusă de socializare în care a criticat "Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia".

Rezoluția în care este recunoscut dreptul României de a-și recupera tezaurul furat de Moscova sau să obțină compensații în schimbul acestuia a fost adoptată, joi, în Parlamentul European.

Medvedev, cunoscut pentru derapajele sale, a lansat printr-un text postat pe o reţea rusă de socializare un atac plin de jigniri la adresa liderilor europeni şi a României.

"S-ar părea că nimic nu ne poate surprinde. Liderii europeni sunt nişte nesimţiţi, nişte slăbănogi, nişte josnici. Dar nu! - ne-au dat din nou un motiv. Vor să returneze aurul României. Acela pe care guvernul sovietic l-a naţionalizat în 1918 pentru comportament neadecvat. Şi a refuzat să plătească datoriile imperiului prăbuşit. România a acceptat şi apoi a primit de la noi o păsuire pentru daunele de război rezultate în perioada nazistă din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ei bine, acum apetitul diverşilor cretini din Parlamentul European a fost din nou deschis. Ei bine, nici nu ştiu ce să spun la o asemenea insolenţă. UE a furat bunuri în valoare de 300 de miliarde de dolari din Rusia şi cere acum să returnăm mic aur al României. În limba rusă nu ai ce să spui, doar, du-te dracului", a spus Medvedev, potrivit mediafax.

Fostul președinte rus reiterat un argument, lipsit de dovezi istorice, lansat ieri de Maria Zakharova, potrivit căruia România a fost "iertată" de compensaţiile de război după Operaţiunea Barbarosa. De menţionat este că informaţiile istorice date de Maria Zakharova sunt puternic denaturate şi conţin multe omiteri intenţionate. Spre exemplu nu se menţionează pactul dintre URSS şi Germania Nazistă ce a dus la pierderea de teritoriu pentru România. De asemenea, URSS a dus o aplă campanie de colectare a despăgubirilor. În anii de după 1944, când armata roşie a avut prezenţă fizică în România, datoria a fost colectată cu multă violenţă sub formă de bunuri.

Medvedev a făcut şi referinţă la un film controversat. "Fratele 2", filmul a fost criticat pentru că a fost prea ruso-centric şi avea elementele de rasism şi naţionalism. "Un singur cuvânt - român! (din filmul "Fratele 2"). Românul, după cum ştiţi, nu este un popor, ci un mod de viaţă", a scris Medevev.

Comenteaza