REPORTAJ CU ȘTAMPILA ÎN MÂNĂ. Doi pași de Cluj, care par ani lumină GALERIE FOTO

REPORTAJ CU ȘTAMPILA ÎN MÂNĂ. Doi pași de Cluj, care par ani lumină GALERIE FOTO
Am mers, în duminica alegerilor, la Gilău, să vorbim cu alegătorii. Unii sunt mulțumiți, alții dezamăgiți. Și pentru unii, și pentru alții, realitatea este aceeași: comuna a făcut pași puțini spre modernitate.

Gilăul este la doi pași de Cluj, care par vreo patru, dacă trebuie să traversezi Floreștiul la o oră de maximă aglomerație. Geografic nu stă rău. Judecând însă după condițiile de viață ale locuitorilor, comuna este la ani lumină de orașul reședință de județ.

Asfaltul pe multe dintre străzi abia a sosit, iar pe altele este așteptat cu nerăbdare, există zone care nu au canalizare și apă curentă, iluminatul public funcționează doar pe drumurile naționale și în curtea primăriei, gunoiul menajer este ridicat din când în când, deși municipalitatea este acționară la firma de salubritate. 

Gelu de la Ape, veterinarul și candidatul isteț de la UDMR

Image and video hosting by TinyPic

Iată de ce lupta pentru fotoliul de primar la Gilău este, în 2016, foarte încinsă. Actualul edil șef, Dumitru Sfârlea, deține funcția din anul 2000, după ce mai devreme, timp de patru ani, fusese viceprimar. Între timp, Sfârlea s-a mutat de pe dreapta pe stânga, de la PDL la PSD. În urmă cu patru ani, un comisar al Gărzii de Mediu, Viorel Pleșa, PDL, a fost cât pe ce să îl învingă.

Diferența a fost de câteva voturi. "Romii și-au schimbat atunci opțiunea și i-au dat voturile lui Sfârlea", spune un sătean. Acum, PNL l-a trimis să candideze pe Gelu Topan, inginer la Apele Române. În luptă s-a amestecat și veterinarul satului, Cristian Vele, care reprezintă PMP. Din partea UDMR candidează Okos Karoly, viceprimar, care speră să își păstreze funcția și în continuare.

Image and video hosting by TinyPic

Am mers să vedem ce gândesc alegătorii. Sat mare, Gilăul are două secții de votare la distanță foarte mică. Pe vreo 30 de metri, în centru, se adună o bună parte din suflarea satului, după slujba de la biserică. Prin zonă mișună și candidații. Gelu Topan vorbește la telefon, lângă secția de votare; este întrebat cum merg lucrurile și încă nu are o părere formată.

Candidatul isteț, Okos ("deștept", în traducere din maghiară) Karoly este peste drum, tot cu mobilul la urechi; îl caută pe Arpad (Janosi Arpad, candidat la Consiliul Local Gilău n. red.), care a plecat acasă în ziua când colegii lui sunt mobilizați la maximum.

O clipă de neatenție și, te miri de unde, apare și veterinarul Cristian Vele, omul lui Băsescu de la Gilău; acum nu discută despre vaci, ci despre urne. Candidații nu influențează alegătorii; dau doar mâna civilizat cu ei și le zâmbesc ademenitor, pentru că în Gilău toată lumea cunoaște pe toată lumea.

Alegătorul filosof: "Dacă ne uităm la gropile astea, n-ar trebui votat primarul, nu? Dar nu ne uităm la gropi"

"Am votat pentru mai bine. Ar trebui ca primarul să se ocupe în continuare de modernizarea localității. Încă nu e modernă, dar să lucrează, mai este. Îi loc de mai bine", spune Ioan Bolboacă, venit împreună cu soția sa la vot. O altă doamnă, care nu își dă numele, este categorică: "Am dori să se schimbe tăt ce-i p-aici prin comună: mizerie, corupție, tăt".

Image and video hosting by TinyPic


Domnul Ovidiu Hrișca reușește să ne bage în ceață, că doar veșnicia s-a născut la sat. "Eu am o simpatie pentru o anumită persoană, dar și o simpatie față de localitatea asta. Uite, dacă ne uităm la gropile astea, n-ar trebui votat primarul, nu? Dar nu ne uităm la gropi.

Ne uităm la ce s-a făcut, mult mai important decât niște gropi. Îmi doresc ca copiii mei să poată ieși liniștiți într-un parc. Cred că configurarea comunei nu poate mai mult decât este (în privința parcurilor n. red.). Poate ar trebui să se facă undeva niște zone de agrement unde să se facă ceva în genul Aqua Florești, să atragi oamenii să fie în localitate".

"Vrem să fie mai bine decât până acum, să fie mai curat decât până acum. A asfaltat, dar mai este un picuț", spun soții Lupaș, doi pași mai încolo. "Sală de nunți să facă", intră în vorbă un tânăr rom, cu mulți dinți lipsă. "Sală de nunți avem foarte frumoasă. De unde știi ce îi în Gilău? Avem sală de nunți, Doamne ferește!", îl repede doamna Mariana Lupaș, apoi continuă: "Parc ne-o făcut, un pic de grijă mai mare trebe. Cu curățenia stăm prost".

O doamna elegantă este foarte critică, dar dă de înțeles că este rudă cu unul dintre candidați. "Eu vreau o schimbare. Gilăului i-ar trebui de toate. Am rămas în urmă cu 50 de ani. La Gilău se astupă gropile înainte de alegeri", se revoltă femeia.

A început ploaia și apa șiroiește din curțile oamenilor direct în stradă. Mai încolo, gunoiul stă în tomberoane și așteaptă mașina de la salubritate, mai imprevizilă decât un pacient de la Borșa. Din doi pași parcurgem ani lumină și ajungem la Cluj.

Comenteaza