Remus Lăpușan: ”Avem o datorie morală față de copii și tineri”

Remus Lăpușan: ”Avem o datorie morală față de copii și tineri”

Candidatul PRO România pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, Remus Lăpuşan, a vorbit, într-un interviu, despre educaţie, locuri de muncă şi proiecte pentru tinerii din judeţ.

Domnule Lăpușan, una dintre temele dumneavoastră de campanie se referă la viitorul tinerilor din județ. La ce vă referiți, mai precis?

Remus Lăpușan: Tinerii nu sunt doar o categorie de vârstă în raportările statistice, sunt una dintre resursele strategice ale unei comunități. Împreună cu echipa de consilieri PRO România pentru Consiliul Județean – între care avem mulți tineri valoroși, am gândit o strategie județeană pe termen mediu și lung pentru tineret.

Am asistat ani la rând la un adevărat exod al tinerilor către alte țări, tineri din toate mediile de rezidență, din toate nivelurile de școlaritate – cu studii elementare, medii sau superioare. Și-au lăsat acasă familiile – părinți, bunici, șoți/soții și copii și au plecat cu speranța că își vor putea face un viitor mai bun! Unii au reușit, însă absolut toți au plătit un preț mare: dezrădăcinarea și sacrificarea familiilor; toți cei care au membri din familie plecați în străinătate au răni deschise care nu vor fi închise prea ușor.

Sunt tineri cu studii superioare care ajung lucrători comerciali în supermarketuri. Sunt tineri care ezită să își întemeieze propria familie pentru că simt că nu au resursele necesare pentru traiul de zi cu zi, sunt tineri din mediul rural care simt că nu au nicio șansă de a-și depăși condiția!

Ei bine, cred că a venit vremea să facem ceva concret în această direcție! Avem o datorie morală față de fiecare copil care a adormit cu  lacrimile în barbă de dorul părinților, față de fiecare tânăr care se simte deznădăjduit, respectiv pentru fiecare oftat al părinților!

Dar legat de învățământul din județ ce ne puteți spune?

Remus Lăpușan: De la nivelul Consiliului Județean, vom sprijini modernizarea infrastructurii școlare din mediul rural și creșterea calității actului educațional în școlile de la sate – toți copiii, viitori tineri, trebuie să aibă acces la învățământ de calitate! Vom oferi facilități tinerilor specialiști care vor ocupa poziții în instituții publice din mediul rural – indiferent că vorbim despre cadre didactice, medici, angajați în structuri ale primăriilor, sau chiar preoți. Vom sprijini primăriile din mediul rural să ofere facilități investitorilor care își vor deschide acolo puncte de lucru, astfel încât vor fi mai multe locuri de muncă inclusiv pentru tineri. De asemenea, vom sprijini dezvoltarea transportului în comun care să asigure legătura între sate și mediul urban, mai ales spre beneficiul celor care fac naveta.

În mediul urban, vom înființa centre de excelență pentru tinerii care au abilități deosebite într-un anumit domeniu și care au nevoie de a fi ghidați în vederea atingerii performanței maxime. Vom înființa centre de reconversie profesională, astfel încât să ne adaptăm mai bine cerințelor de pe piața muncii – și aici implicăm mediul de afaceri.

Dacă tot ați vorbit de reconversie profesională, care este strategia privind locurile de muncă pentru tineri?

Remus Lăpușan: Proiecte care trenează de mulți ani – și asta doar din cauza incompetenței de la conducerea Consiliului Județean și a orgoliilor personale ale domnului Alin Tișe – prevăd continuarea dezvoltării parcurilor industriale TETAROM. Este o șansă uriașă de dezvoltare pentru județul nostru. Se vor crea câteva zeci de mii de locuri de muncă, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv pentru tineri, și, ce este cel mai important - pentru toate nivelurile de studii și calificare! Astfel, poți avea un job foarte bine plătit și la tine acasă!

De asemenea, trebuie deblocate proiectele de construire a locuințelor pentru tineri. Atunci când pornești în viață, orice ajutor este binevenit! Vom sprijini primăriile din mediul rural să identifice loturile de pământ din rezervă care pot fi parcelate și distribuite tinerilor, cu titlu gratuit, pentru construcția de case.

Acestea sunt doar câteva puncte din strategia noastră pentru tineret. Dacă nu facem ceva cât mai repede în acest sens, foarte curând vom vedea cum efectiv dispar comunități întregi din mediul rural, de exemplu – multe sate sunt oricum foarte îmbătrânite; în loc de comunități vii, vom străbate drumuri străjuite de case în paragină!

Advertorial electoral publicat la comanda partidului PRO România Cluj
Comenteaza