Rareş Bogdan: Paşaportul de vaccinare împotmolit de protecția datelor cu caracter personal

Rareş Bogdan: Paşaportul de vaccinare împotmolit de protecția datelor cu caracter personal
| Foto: Facebook

Cele mai încinse discuții cu privire la paşaportul de vaccinare au fost pe marginea protecției datelor cu caracter personal, pe modul în care sunt stocate și folosite aceste date, spune europarlamentarul PNL, Rareş Bogdan.

Rareş Bogdan spune că la Parlamentul European, Comisia LIBE a dezbătut peste 4 ore situaţia certificatului verde digital. Discuţiile s-au încins atunci când s-a constatat că acest document ar putea foarte uşor încălca protecția datelor cu caracter personal. 

"Luptăm la baionetă pentru a bloca o mare porcărie legată de certificatul verde digital, document care va facilita circulația în contextul pandemiei de Covid 19. Acesta este scopul, nu altul! Nu va fi un pașaport, să fie limpede! Vă spun că a fost o dezbatere de foc, azi, în Comisia LIBE a Parlamentului European, cu Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders. A durat mai bine de 4 ore.

Cele mai încinse discuții au fost pe marginea protecției datelor cu caracter personal, pe modul în care sunt stocate și folosite aceste date, apoi referitor la spațiul unde va fi valabil acest certificat, unde se va aplica. Comisia și Parlamentul European pun accent pe protejarea datelor personale, iar aici discuția a fost dacă se va permite sau nu companiilor farmaceutice sau guvernelor să folosească aceste date în scop de cercetare. Vom fi extrem de atenți ca articolele 4, 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale din UE să nu fie încălcate!

Referitor la aplicabilitatea certificatelor: nordicii cer ca acestea să fie valabile doar în Spațiul Schengen, lucru cu care, firește, nu putem fi de acord, deoarece dorim să fie valabile în întreaga Uniune Europeană. Libertatea de circulație e un subiect extrem, extrem de sensibil! …Mai ales că poziția Comisarului și a CE este că persoanele care nu vor putea demonstra că au trecut prin boală, că au fost vaccinate sau au test PCR negativ, vor sta acasă până când OMS va anunța că s-a încheiat pandemia, că se vor supune restricțiilor din țara unde vor să circule.

Certificatul, deci, va avea 3 componente, va include 3 posibilități: adeverința de vaccinare, imunitatea dobândită după ce o persoană a avut boala și rezultatul negativ la un test PCR. Atenție, vor fi acceptate doar cele 4 vaccinuri aprobate de UE, exclus vaccinul rusesc sau cel chinezesc!

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

S-a mai discutat despre gratuitatea adeverințelor (digitale sau pe hârtie), fără discriminare. Sunt 12 milioane de cetățeni europeni care traverseză zilnic frontiera națională pentru a merge la muncă în țara vecină, deci ei nu trebuie să sufere, ei trebuie ajutați. Vă repet, acesta este scopul certificatului: facilitarea circulației, reguli clare, simple, logice, care să ajute mobilitatea, economia europeană. Intenția Comisiei este ca acest certificat să fie funcțional din 1 iulie, după ce, timp de o lună, va fi implementat un proiect pilot. Vă țin la curent!", a anunţat Rareş Bogdan pe pagina sa de Facebook. 

Comenteaza