Rareș Bogdan, anunț important din PE: „În acest an votează 3 miliarde de cetățeni ai planetei, prin urmare independența presei este crucială”

Rareș Bogdan, anunț important din PE: „În acest an votează 3 miliarde de cetățeni ai planetei, prin urmare independența presei este crucială”

Parlamentul European a adoptat o lege care întărește libertatea presei și îi protejează pe jurnaliști de orice intervenție a autorităților în politica editorială.

Europarlamentarul Rareș Bogdan susține că independența presei este crucială, mai ales în acest an foarte important din punct de vedere electoral.

În acest an votează 3 miliarde de cetățeni ai planetei, prin urmare independența presei este crucială. În Parlamentul European am adoptat azi (miercuri - n.red.) legea care întărește libertatea presei și îi protejează pe jurnaliști de orice intervenție a autorităților în politica editorială.

Potrivit legii, care are raportor EPP, orice presiune ca jurnaliștii să-și dezvăluie sursele este interzisă - lipsirea de libertate, percheziționarea birourilor, softuri de supraveghere intruzive pe telefon, laptop etc. Programele spyware vor putea fi folosite în situații excepționale, cu acordul unei autorități judiciare care anchetează infracțiuni grave, pedepsite cu închisoarea. Dar chiar și atunci, cei vizați au dreptul de a fi informați și vor putea contesta măsura în instanță.

Pentru a împiedica utilizarea în scopuri politice a furnizorilor publici de mass-media, conducerea lor trebuie aleasa transparent, pentru mandate clar definite, și nu va putea fi demisă decât pe motiv de incompetență. Totodată, furnizorii publici de mass-media trebuie finanțați prin proceduri transparente și obiective.

De asemenea, toate organele media trebuie să-și publice proprietarii, direcți sau indirecți, aceste informații urmând a fi incluse într-o bază de date națională. Totodată, toți furnizorii trebuie să informeze dacă primesc publicitate de stat sau ajutoare financiare de la stat, indiferent dacă sunt țări UE sau nu. Iar aceste fonduri publice trebuie alocate pe criterii obiective, transparent, proporționale, nediscriminatorii.

Nu în ultimul rând, platformele online mari nu vor putea restricționa arbitrar sau elimina conținut media independent. Dacă vor asta, trebuie să informeze sursa, care va avea la dispoziție 24 de ore pentru a-și preciza poziția legată de criteriile de credibilitate, iar abia dacă nu le îndeplinește, platforma poate suspenda conținut.

Se instituie și un sistem european de soluționare extrajudiciară a litigiilor. În UE se va înființa un Comitet pentru servicii mass-media format din autorități naționale, iar acesta va analiza spețele și va emite avize”, a transmis eurodeputatul liberal.

Rareș Bogdan, anunț important din PE: „În acest an votează 3 miliarde de cetățeni ai planetei, prin urmare independența presei este crucială”

Comenteaza