Rareș Bogdan, anunț din Parlamentul European: „Un pas enorm împotriva abuzurilor făcute în mediile digitale”

Rareș Bogdan, anunț din Parlamentul European: „Un pas enorm împotriva abuzurilor făcute în mediile digitale”

Europarlamentarul liberal afirmă, marţi, într-o postare pe Facebook, că a votat în Parlamentul European două norme care urmăresc să reglementeze spaţiul digital.

Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, acestea sunt menite să protejeze consumatorii împotriva conținutului ilegal, al produselor de slabă calitate sau să nu mai cadă victime reclamelor înşelătoare.

Un pas enorm împotriva abuzurilor făcute în mediile digitale! Am votat în Parlamentul European pentru adoptarea DMA şi DSA, două norme care urmăresc să reglementeze spaţiul digital şi să protejeze consumatorii împotriva continutului ilegal, al produselor de slabă calitate, să nu mai cada victime reclamelor înşelătoare.

Pe scurt, un set de norme de bun simţ care limitează puterile enorme, in ultimii ani, ale giganţilor digitali, care au ajuns sa influenţeze opţiuni atât comerciale, cât şi politice. Nu că ar fi fost ilegal, dar trebuie condiţii egale pentru toţi competitorii. Platformele online trebuie sa-si protejeze utilizatorii de conţinut dăunător, dar şi sa acţioneze pentru a preveni dezinformarea şi afectele ei negative asupra democraţiei”, a transmis Rareș Bogdan.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

Conform news.ro, normele digitale ale UE obligă companiile online să protejeze utilizatorii de conţinut ilegal, sporesc responsabilitatea şi limitează puterea de piaţă a giganţilor din domeniul tehnologic, transmite Biroul Parlamentului European în România. 

Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) şi Actul legislativ privind pieţele digitale (DMA) sunt, potrivit Parlamentului European, două proiecte de lege esenţiale care vizează abordarea efectelor societale şi economice ale industriei tehnologice prin stabilirea de standarde pentru un spaţiu digital mai sigur şi mai deschis pentru utilizatori şi pentru o piaţă digitală mai echitabilă pentru întreprinderi.

În temeiul DSA, platformele online – cum ar fi platformele de comunicare socială şi pieţele online – vor trebui să ia măsuri pentru a-şi proteja utilizatorii de conţinutul şi bunurile ilegale. Platformele şi serviciile online foarte mari vor face obiectul unor obligaţii mai stricte, proporţionale cu riscurile pe care le prezintă pentru societate. Firmele mari din domeniul tehnologiei vor trebui să fie mai transparente cu privire la operaţiunile lor şi să acţioneze pentru a preveni răspândirea dezinformării şi efectele negative asupra drepturilor fundamentale. Publicitatea direcţionată va fi restricţionată, iar elementele de design manipulator („dark patterns”) şi alte practici înşelătoare vor fi interzise.

DMA se concentrează asupra practicilor neloiale utilizate de cele mai mari platforme online care acţionează ca „controlori ai fluxului de informaţie” pe piaţa digitală, cum ar fi reţelele sociale, serviciile de mesagerie şi motoarele de căutare. Scopul este de a stabili condiţii de concurenţă echitabile pentru a încuraja creşterea şi inovarea, precum şi o gamă mai largă de opţiuni pentru utilizatori.

Comenteaza