Rareș Bogdan, anunț de la Bruxelles: „Urmează 48 de ore cruciale în încercarea de a ține în frâu creșterea prețului la energie”

Rareș Bogdan, anunț de la Bruxelles: „Urmează 48 de ore cruciale în încercarea de a ține în frâu creșterea prețului la energie”

Miniștrii europeni ai Energiei se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru a analiza propunerile Președinției cehe a Consiliului UE în privința stabilirii unui preț maxim.

Potrivit europarlamentarului liberal, până la sfârșitul săptămânii, miniștrii ar trebui să ajungă la o concluzie în ceea ce privește propunerile.

„Sunt la Bruxelles, unde subiectul aflat pe buzele tuturor este energia. Urmează 48 de ore cruciale în încercarea de a ține în frâu creșterea prețului. Miniștrii europeni ai Energiei se întâlnesc vineri pentru a analiza propunerile Președinției cehe a Consiliului UE în privința stabilirii unui preț maxim. Până vineri, miniștrii își vor definitiva concluziile în privința propunerilor avansate de ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.

Potrivit unui document publicat de Reuters, președinția cehă va propune decuplarea prețului la gaze de cel perceput de centralele care le convertesc în electricitate și stabilirea unui preț maxim pentru producerea energiei electrice, cu excepția celor care nu necesită gaze. Asta ar însemna plafonarea prețului la energia produsă din surse regenerabile, combustibil nuclear și cărbune. O altă propunere se referă la înființarea unei linii de credit urgentă pentru participanții la piață care au cereri foarte mari.

Aceste opțiuni se adaugă propunerilor Comisiei Europene, adică scăderea cererii de energie prin reducerea voluntară a consumului cu 15% și plafonări de prețuri la energii regenerabile, energie nucleară și cărbune. La această oră, stocurile cele mai mari de gaze le au Polonia, Danemarca și Franța (peste 90%), Cehia, Olanda, Italia și Spania (peste 80%). România a înmagazinat peste 75% și este prognozat ca la sfârșitul lunii, în depozitele Romgaz să existe peste 90%”, a transmis Rareș Bogdan.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

Comenteaza