Sondaj INSCOP. PSD este pe primul loc în intenţiile de vot. PNL şi AUR sunt la diferenţă de doar 1%

Sondaj INSCOP. PSD este pe primul loc în intenţiile de vot. PNL şi AUR sunt la diferenţă de doar 1%
| Foto: Someseanul.ro

Jumătate dintre români spun că ar merge în mod sigur la vot la alegerile parlamentare. PSD este pe primul loc în intenţiile de vot, cu 31%, urmat în ordine de PNL şi AUR. Diferenţa PNL-AUR este sub 1 procent, arată un sondaj INSCOP la comanda News.ro.

 

Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului afirmă că în mod sigur ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, însă aproape un sfert dintre ei declară că în mod sigur nu ar merge să-şi exercite dreptul de vot.

Intenţia de a merge la vot a fost evaluată pe o scală de la 1 - sigur NU la 10 - sigur DA, întrebarea fiind: „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteţi că aţi merge să votaţi?” Pe scala de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” şi 10 „sigur da”, 23,7% dintre români au ales 1, 1,8% dintre români au ales 2, 1,7% au ales 3, 1,8% au ales 4, 6,8% au ales 5, 1,8% au ales 6, 2,7% au ales 7. 5,3% indică 8, 2,5% 9 şi 50,1% indică 10. Ponderea celor care aleg nota 10, - „sigur da” este foarte mare în comparaţie cu prezenţa efectivă întregistrată la scrutinele anterioare.

În ceea ce priveşte intenţiile de vot, întrebarea a vizat o listă fixă de partide: „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar participa urmatoarele partide/ alianţe politice, dvs. cu candidaţii cărui partid/ alianţe aţi vota?”. În cazul respondenţilor care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi au declarat că merg sigur la vot (37,8% din eşantion), 31% ar vota cu PSD, 20,4% ar opta pentru PNL, 19,7% ar vota cu AUR, iar 12% cu USR. Ar urma, în ordine, ca intenţii de vot, UDMR - 4,6%, SOS - 3,1%, Partidul Verde 2,7%, PMP - 1,7%, Pro România 1,5%, Forţa Dreptei 1%, REPER - 0.7%, Alt partid - 1,6%.

Cei care doar au optat pentru un partid din listă, indiferent dacă merg sau nu vot, fiind excluşi nehotărâţii, au exprimat următoarele opţiuni: PSD - 29,1%, AUR - 22,4%, PNL - 20,4%, USR - 11%, celelalte formaţiuni situându-se sub pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

 

Comenteaza