PRO România Cluj cere explicații publice privind licitația pentru aducțiunea de apă Cluj-Sălaj

PRO România Cluj cere explicații publice privind licitația pentru aducțiunea de apă Cluj-Sălaj

PRO România Cluj cere Companiei de Apă Someș și Consiliului Județean Cluj explicații privind soluțiile tehnice restrictive din caietul de sarcini al licitației pentru proiectul aducțiunii de apă Cluj-Sălaj.

”Guvernarea PNL se laudă că prin inițiativele sale sprijină producția românească, în timp ce în cazul mai multor proiecte mari de investiții în infrastructură, inclusiv la Cluj, au fost preferate soluții tehnice de proveniență străină. Îi cerem explicații publice domnului Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, și domnului Călin Neamțu, directorul Companiei de Apă Someș SA, pentru opțiunile tehnice din caietul de sarcini al proiectului de aducțiune de apă de la Cluj la Zalău. De ce s-a optat pentru țeavă de fontă, care nu se fabrică în România, când se putea utiliza țeavă de polietilenă, o soluție tehnică eligibilă, de proveniență românească, la costuri mult mai mici? Este inadmisibil să ne asumăm costuri de transport de aproximativ 20% din valoarea totală, pentru produse dedicate, care necesită transport din țări precum Turcia. Realizați câte locuri de muncă ar fi fost create în țară, dacă s-ar fi optat pentru o soluție tehnică românească, perfect funcțională?”, atrage atenția Remus Lăpușan, lider PRO România Cluj.

În proiectul aducțiunii de apă Cluj-Sălaj, în valoare de aprox. 80 de milioane de euro, este prevăzut un cost de aprox. 40-45 de milioane de euro pentru țeavă de fontă ductilă zăvorâtă, adică mai mult de jumătate din valoarea totală. Având în vedere că acest tip de țeavă nu se produce în România, se poate considera că participarea firmelor românești a fost blocată.

”Pentru noi toți, relansarea economiei românești și sprijinirea producției autohtone trebuie să fie o prioritate. Cerem guvernării PNL să acopere promisiunile și laudele cu măsurile care se impun în acest sens. Avem încredere că măcar de acum înainte se vor analiza cu responsabilitate condițiilor de participare la licitații publice, astfel încât firmele românești să aibă măcar șansa de a-și prezenta oferta. Toate autoritățile publice trebuie să asigure condiții oneste și echitabile pentru participarea firmelor românești la licitațiile din cadrul marilor proiecte de investiții în infrastructură și nu numai”, mai specifică Remus Lăpușan.

Comenteaza