Video Primarul de la Jucu: „Se mută tot mai mulți tineri la noi în comună, ne-am gândit să le creăm condiții bune, de oraș”

Primarul de la Jucu: „Se mută tot mai mulți tineri la noi în comună, ne-am gândit să le creăm condiții bune, de oraș”

Primarul comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre prioritățile administrației pe care o conduce pentru perioada următoare.

Valentin Dorel Pojar mai vrea un mandat la Primăria Jucu. El a vorbit la ZIUA LIVE despre cele mai importante proiecte finalizate, dar și despre viitorul comunei.

„Vom avea 15 consilieri, în loc de 13, cred că suntem singura comună din județ care a trecut la altă categorie, suntem peste 5000 de locuitori.

Dinamica de dezvoltare în comuna noastră este pe un trend ascendent, se mută tot mai mulți tineri la noi în comună și ne-am gândit să le creăm condiții bune, de oraș. În acest sens, am făcut extinderi, avem proiecte de apă-canalizare pe PNRR, am depus și pe programul Administrația Fondului de Mediu.

Urmează două proiecte de aproximativ 40 milioane lei prin care facem extinderi de canalizări și apă. În cele două mandate de când sunt eu primar am rezolvat, practic, utilitățile, iar după acestea am venit cu asfaltarea drumurilor. Urmează două proiecte foarte importante pentru noi, chiar azi am semnat contractul, pe Programul Anghel Saligny, care va reface toate centrele satelor, începând de la drumul național, intrarea spre satele comunei Jucu de Mijloc, Jucu de Sus, unde modernizăm totul cu piste de biciclete, trotuare, refacem trama stradală, rigole și absolut tot.”, a spus primarul de la Jucu.

Măsuri pentru "zona neagră" de pe DN1C

Unul dintre cele mai periculoase sectoare de drum din județul Cluj este DN1C, în zona Jucu - Boințida. Primarul Pojar spune că are în vedere mai multe măsuri, având în vedere numărul mare de accidente cu răniți și morți care au loc acolo.

"Un proiect foarte important pentru noi este de a crea trotuare, piste de bicilete și parapeți pentru siguranța traficului, pe toată lungimea drumului național, de la Câmpenești, de unde începe comuna Jucu", a explicat edilul. 

Acesta spune că, pentru a veni în sprijinul cetățenilor și a crește siguranța în trafic, toate trecerile de pietoni de pe DN1C, pe teritoriul comunei, sunt iluminate pe timp de noapte.

"Avem deja demarat un studiu de fezabilitate, urmează proiectarea și execuția pentru ca toate trecerile de pietoni să fie semaforizate, să fie prevăzut buton pentru a trece. Mai mult, la intrarea în comună, la Jucu de Mijloc și la Jucu Gară, vom amenaja două intersecții semaforizate.

Săptămâna trecută am ieșit în teren cu Poliția Rutieră, se pune la punct un program pentru a sistematiza traficul prin semne de circulație și delimitarea benzilor cu parapeți. Toate intrările și ieșirile din comună vor fi amenajate pentru a reduce viteza de circulație", a mai spus primarul.

Și pasajul peste calea ferată către Tetarom III, solicitat de foartă multă vreme de companiile prezente în parcul industrial, este pe cale să devină realitate.

"Am făcut demersuri, am făcut o asociere între Consiliul Județean și comunele Jucu și Bonțida pentru a face acea pasarelă la limita între Jucu și Bonțida. Am înțeles că este în stadiul de a fi câștigată lictația de execuție organizată de DRDP Cluj și se va executa acest pasaj care îi va ajuta pe cei din Tetarom, dar și pe concetățenii mei care vin la Jucu”, a subliniat primarul.

Nici la capitolul drumuri comunale, Jucu nu se poate plânge.

„Nu putem spune că suntem în urmă ca acest capitol, eu, când am venit la primărie, am împărțit toate drumurile comunei în trei loturi. Am rezolvat două loturi, urmând să executăm asfaltarea pe al treilea lot și aici sunt prinse și străzile care s-au creat pe măsura dezvoltării construcțiilor imobiliare. Pe aceste străzi mai avem de introdus canalizare, apă, iluminat public", a declarat Valentin Dorel Pojar la ZIUA LIVE.

PUG-ul comunei urmează să fie actualizat. 50 de hectare, rezervate pentru blocuri

Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Jucu a fost aprobat în 2021, dar va fi adus "la zi".

"Am dat drumul la o rectificare de PUG care este într-un stadiu avansat. Am încercat să delimităm zona industrială – Parcul Tetarom și am mai lăsat o zonă în preajma drumului național și a căii ferate, zonă de mică industrie sau hale, ateliere.

În zona rezidențială care nu este cu blocuri se construiesc doar case pe parcele de minim 1000 mp, să fie aerisit. Pentru blocuri ne-am gândit la o zonă, undeva la 50 hectare, unde marii investitori își pot lua terenuri și pot da drumul la construcții. Mai ales că tinerii se mută de la Cluj, ne străduim să găsească aceleași condiții la Jucu ca la Cluj”, a mai menționat primarul de la Jucu.

Cât despre infrastructura educațională, chiar în luna februarie s-a deschis o grădiniță cu program prelungit.

„De asemenea, mai avem un proiect, deja am făcut protocolul de predare a unui teren către Compania Națională de Investiții pentru o creșă medie. Am făcut investiții multe și în ce privește segmentul primar, gimnazial. Bugetul alocat pentru școală în ultimii patru ani a crescut poate cu 400%”, a completat Valentin Dorel Pojar.

Jucu vrea să devină stațiune balneo-climaterică

Primarul a mai precizat că a încercat mereu să mențină un buget generos pentru comuna pe care o conduce.

„De când am venit la primărie, m-am străduit să atragem cât mai multe fonduri și din această cauză bugetul a tot crescut. Avem programe, proiecte, Anghel Saligny, avem un contract semnat de 14 milioane lei, diferența o punem noi, până la aproximativ 20 milioane lei, dar de aici încolo vor veni proiectele europene, pentru că PNRR destul de târziu și-a dat drumul.

Vrem să facem în Jucu o stațiune balneo-climaterică, am reușit să intrăm ca și comună turistică de interes local. Avem niște lacuri sărate, am obținut în baza lor titulatura aceasta. Așteptăm fonduri pentru a face stațiunea.

Apoi, având în vedere că la noi s-a născut George Barițiu, facem un Centru cultural, îi vom da drumul chiar la vară- toamnă, vrem să reconstituim casa memorială George Barițiu.

Am achiziționat un parc foarte mare lângă Someș și acolo vrem să facem un parc reprezentativ pentru comuna noastră. Acum amenajăm un parc la Jucu de Mijloc tot pe malul Someșului, în maxim două luni va fi gata”, a mai spus primarul.

Edilul are așteptăr mari de la proiectul trenului metropolitan.

„Proiectul este demarat, s-a făcut studiul de fezabilitate, urmează să se vină în teren să vedem partea de proiectare, unde vor fi construite stații, cred că va fi un proiect benefic pentru toată zona metropolitană, pentru că am mers cu toții în marile orașe și am văzut că se circulă cu tren, metrou, tramvai. Ne va ajuta foarte mult acest proiect”, a conchis primarul din Jucu, care a anunțat că noul Centr SMURD din comună este gata și va fi inaugurat în 27 aprilie.

Comenteaza