Prestația lui Iohannis, unirea Opoziției, alegerile prezidenţiale. Dacian Cioloș, "slalom" la Cluj printre subiecte "fierbinţi"

Prestația lui Iohannis, unirea Opoziției, alegerile prezidenţiale. Dacian Cioloș, "slalom" la Cluj printre subiecte "fierbinţi"
| Foto: facebook.com/MiscareaRomaniaImpreuna

Fostul premier Dacian Cioloş, acum lider al partidului Mişcarea România Împreună, a organizat la Cluj o conferinţă de presă, însă a evitat să lămurească o serie de întrebări la care "strada" (și partenerii din Opoziție) aşteaptă răspunsul.

Dacian Cioloș a refuzat să comenteze prestația președintelui Klaus Iohannis, pe care unii dintre susţinători îl acuză de lipsă de atitudine şi de pasivitate față de PSD. De asemenea, fostul premier a evitat să răspundă dacă va candida sau nu la alegerile prezidenţiale şi care este strategia Mişcării România Împreună pentru anul electoral 2019. Nu în ultimul rând, Cioloş a ocolit un răspuns clar la întrebarea dacă este posibilă o coagulare a opoziţiei anti-PSD, aşa cum solicitase Klaus Iohannis.

1. Cine va fi candidatul partidului Mișcarea Romania Împreună la alegerile prezidențiale din 2019?

Nu e subiect de actualitate nici pentru mine şi nici pentru partidul din care fac parte. Când va veni vremea să decidem candidaturile, vom discuta detaliile legat de acest subiect.

2. Ce părere aveţi despre absenţa preşedintelui Klaus Iohannis din spaţiul public în ultima perioadă şi despre comportamentul Opoziției?

De ce să nu discutăm despre comportamentul guvernului și al celor din Parlament? Nu am ce să comentez despre comportamentul domnului președinte.

3. Ce formulă credeți că ar fi potrivită, dacă premierul Viorica Dăncilă și-ar da demisia?

Domnul Dragnea se plânge că președintele Iohannis nu-şi joacă rolul de mediator. Hai să-l lase PSD-ul pe domnul Iohannis să joace acest rol, prevăzut în Constituție, să trimită la plimbare pseudo-guvernul pe care îl avem acum şi să înceapă discuții cu forțele politice din Parlament și inclusiv cu societatea civila ca să vedem care sunt cele mai bune soluții pe care politicienii aleși să le asume în Parlament. Soluții sunt si ași îndrăzni să spun că aproape orice soluție e mai bună decât cea care este în momentul de faţă. Nu e cazul să dau eu acum soluții. Din punctul meu de vedere, ar trebui organizate alegeri anticipate.

Mesajul transmis de Klaus Iohannis Opoziţiei

"Un ultim apel vreau să îl adresez opoziției și politicienilor care se află în opoziție față de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare și înțelepciune, se poate ajunge în situația de a obține încrederea oamenilor. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menținerea României pe drumul normalității. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susținut între toate forțele de opoziție. Oamenii politici responsabili știu să lase deoparte interesele mărunte și orgoliile și să pună mai presus interesul țării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități. Cu înțelegere între partidele de opoziție se obține ceea ce spuneam mai devreme: alternativa așteptată de români", afirma Klaus Iohannis în 13 august 2018, la trei zile de la reprimarea violentă a protestului românilor din diaspora împotriva guvernului PSD.

Comenteaza