Premierul a anunțat măsurile care vor fi luate în cazul azilelor din România

Premierul a anunțat măsurile care vor fi luate în cazul azilelor din România
| Foto: captura video

Marcel Ciolacu a anunţat că toate instituţiile vor fi verificate, iar cei vinovaţi vor plăti.

Marcel Ciolacu a organizat duminică o şedinţă cu mai mulţi membri ai Guvernului. El a dezvăluit că înainte de întâlnire a vizitat un centru pentru bătrâni din capitală.

„Astăzi, înainte de şedinţa cu colegii mei din Guvern am fost într-un centru din Bucureşti care a preluat o parte din persoanele cu dizabilităţi din aşa-numitele azile ale groazei. Am fost informat că toţi cei preluaţi au fost repartizaţi în funcţie de situaţia medicală.

Aceasta e o situaţie temporară dată de urgenţa momentului. Săptămâna viitoare aceste persoane vor fi repartizate în centre de specialitate pentru a primi toate îngrijirile de care au nevoie”, a declarat Ciolacu.

Prim-ministrul a cerut judecarea şi pedepsirea celor vinovaţi în regim de urgenţă. „Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei. Faptul că acest lucru a fost posibil ne arată un singur lucru, avem de a face cu o problemă de fond, de sistem, un sistem corupt şi inert. Am văzut infractori.

Sunt peste tot în lume. De asemenea ticăloşi de o asemenea cruzime, nimeni nu era pregătit de aşa ceva. La fel, funcţionari publici complici care în loc să fie de partea oamenilor, s-au vândut acestor ticăloşi”, a explicat Ciolacu.

Premierul a anunţat ce măsuri vor fi luate imediat în toată ţara. Toate azilele vor fi verificate şi reautorizate, cazurile de corupţie şi de abuzuri vor fi anchetate cu celeritate şi se va solicita ajutorul bisericii şi al organizaţiilor nonguvernamentale.

„Am discutat azi şi avem trei priorităţi, toate centrele pentru copii, persoane în vârstă şi persoane cu dizabilităţi trebuie verificate şi reanalizate toate autorizaţiille... termenul este de o săptămână sub coordonarea prefecţilor. Solicit toleranţă zero faţă de persoanele care au jefuit aceste persoane neajutorate... în afară de tratament, le-au furat bunurile, casele şi pensiile...

Am stabilit cu Ministrul Justiţiei ca soluţionarea acestor cazuri să fie o prioritate. Fac un apel către toate cultele din România cât şi către ONG-uri, avem nevoie de implicarea dumneavoastră ... Începând de luni, ministrul Muncii va sta de vorbă cu reprezentanţii cultelor şi cu ONG-urile pentru acorduri pentru implicarea în această activitate”, a mai anunţat premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe descinderi au avut loc marţi la trei cămine de bătrâni din Ilfov, unde au fost găsiţi aproximativ 100 de vârstnici umiliţi, flămânzi, neîngrijiţi şi lăsaţi în mizerie. Anchetatorii spun că este vorba despre un grup infracţional organizat care a obţinut un profit de peste 5 milioane de lei cu aceste azile.

Comenteaza