Frica politicienilor că vor fi taxaţi la alegeri vs. măsura obligativităţii purtării măştii în spațiile publice deschise

Frica politicienilor că vor fi taxaţi la alegeri vs. măsura obligativităţii purtării măştii în spațiile publice deschise
| Foto: ziareromania.ro

Purtarea măștii peste tot în spații publice ar trebui să fie o măsură obligatorie acolo unde există o rată mare de infectare cu noul coronavirus, spun experții în sănătate publică. Legal, decizia ar trebui luată de autoritățile locale, dar se pare că decizia este una pur politică.

Motivul pentru care la nivelul GCS și al Guvernului nu se ia încă în considerare purtarea măștii peste tot în spații deschise este teama ostilizării electoratului coronasceptic înainte de alegerile parlamentare. Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara că politicienii trebuie să țină cont de ce spun experții.

Obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise e „o variantă”, dar cei aflați la putere nu vor să ia decizii „abrupt”. Explicația stă în contextul electoral al acestei perioade. Guvernanții nu doresc să ostilizeze alegătorii coronasceptici și pe cei care militează împotriva purtării măștii. 

„Am spus și înainte că după alegeri se va descoperi că situația e dramatică și va începe să crească numărul de cazuri. Nu ne vom opri aici. Vom trece de 3.000 de cazuri și vom continua să creștem, atâta timp cât nu se iau măsuri severe, atâta timp cât nu se anunță câte amenzi s-au dat, atâta timp cât poliția locală nu umblă pe stradă și dau amenzi celor care stau în locuri aglomerate și nu poartă mască.

Guvernul nu face o campanie consecventă și bine articulată în care să convingă populația și să o educe privind importanța purtării măștii și importanța păstrării distanței sociale. Până în momentul de față nu există niciun fel de campanie de educare care să fie coerentă și bine dezvoltată și care să combată epidemia de știri false de pe internet”, a afirmat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș Bolyai, la Digi24.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că experții din Comitetele pentru Situații de Urgență recomandă măsurile de care politicienii trebuie să țină cont. „Avem și noi localități unde purtarea măștii este obligatorie. Este o măsură care, dacă va fi recomandată de experți, va fi impusă. În principiu, dacă experții ar recomanda așa ceva, eu aș fi de acord. În România există un Comitet Național și există comitetele județene. Acolo stau experții. Dacă comitetul național, cu experții, vor recomanda această măsură generalizată, atunci cu siguranță politicienii vor dispune această măsură. Acum nu există această recomandare. Există în unele localități și acolo s-a luat măsura”, a mai declarat Iohannis.

Țările din Europa care au impus purtarea măștii în exterior:

ITALIA - În Italia va deveni măsură obligatorie la nivel național de joi, în contextul în care media de cazuri zilnice de COVID-19 este de 2.400, potrivit Reuters. Pentru ca toate aceste reguli să fie respectate, guvernul va cere și ajutorul armatei, care va suplimenta efectivele trimise pe străzi.

BELGIA - Purtarea măștii în Belgia este obligatorie în pieţe, pe străzile principale şi în clădirile publice. Regulile privind obligativitatea purtării măştii au puse în aplicare și în transportul public, precum şi în magazine, lăcaşuri de cult, cinematografe şi muzee.

FRANŢA - Purtarea măştii este obligatorie şi în exterior în multe oraşe din Franța, inclusiv în Paris. Întrebat dacă fumătorii își pot da masca jos pentru a-și aprinde o țigară, viceprimarul capitalei franceze spune că în mod clar nu se poate.

SPANIA - Spania încă de la mijlocul verii a început să impună purtarea obligatorie a măștii în multe regiuni, în orice situație.

TURCIA - În Turcia, purtarea măștii este obligatorie peste tot, mai puțin în casele oamenilor.

Comenteaza