Pesediştii clujeni, luaţi peste picior."Nu ştiu cine îi ascultă" + „Ne e dor de Rus şi Dâncu"

Pesediştii clujeni, luaţi peste picior.
Pesediştii clujeni din Parlament nu au nicio putere, spun doi dintre senatorii judeţului.

Se vede cu ochiul liber, Clujul nu are prea mare trecere la guvern. Chinteniul unui primar PSD primeşte bani de aquapark, iar pentru Cluj-Napoca abia picură mărunţiş pentru o creşă, dacă este să ne referim la sumele din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Clujul se află pe locul al cincilea, pe ţară, în ceea ce priveşte contribuţiile la bugetul statului, însă banii din alocări de la guvern care se întorc îl situează pe locul al 31-lea. Dintre oraşele ţării, Cluj-Napoca este pe podiumul contributorilor.

Mai grav este că un proiect vital pentru oraş, centura metropolitană, este ignorat. Acesta se află în masterplanul general de transport şi este eligibil pentru finanţare europeană, dar banii nici măcar nu au fost solicitaţi de guvern, iar CNAIR nu s-a apucat să facă nici măcar studiul de fezabilitate. Riscul este ca peste 150 de milioane de euro să se piardă dacă nu vor fi absorbiţi până în 2020, un lucru de altfel confirmat de reprezentanţi ai Parlamentului European.

Doi senatori, Marius Nicoară, PNL, şi Laszlo Attila, UDMR, au dat vina pentru această situaţie pe parlamentarii pesedişti de Cluj. Joi seara, într-o emisiune la TVR Cluj, cei doi au subliniat că social-democraţii de aici nu sunt băgaţi în seamă la Bucureşti.

„Am intervenit ca parlamentar în favoarea centurii metropolitane a Clujului, dar este foarte mare reavoinţă. Din păcate, acest proiect nu este susţinut. Clujul este un judeţ liberal şi aşa consideră domnul Dragnea să trateze judeţele unde este altă culoare decât cea roşie. PSD neglijează Clujul. Cea mai mare parte din bani merg spre judeţele roşii, iar celelalte suferă, iar acest lucru îl pot dovedi cu documente. Liderii PSD de la Cluj nu au putere la Bucureşti, nu au forţa să impună bani pentru Cluj. Ne e dor de domnul Rus şi de domnul Dâncu", a declarat Marius Nicoară.

Părerea sa a fost întărită de Laszlo Attila, fost viceprimar al Clujului. „Cu părere de rău constatăm că ponderea şi capacitatea colegilor PSD-işti din Transilvania, la nivel central, a scăzut enorm. Sau chiar a dispărut. De multe ori trebuie să intervenim pentru că sunt o serie de probleme şi nu ştiu cine îi ascultă dintre colegii domniilor lor", a afirmat Laszlo.

În urmă cu o săptămână, liderul PSD Cluj, Horia Nasra, sublinia, la o întâlnire a Consiliul Civic Local, că susţine realizarea centurii metropolitane. Numai că atitudinea de până acum a colegilor săi din guvern a fost aceea de a ignora acest proiect.

Transregio Feleac are lungimea totală de 38,3 km şi un cost estimat iniţial la 126,3 milioane de euro. Cu TVA, suma depăşeşte 150 de milioane.

Drumul Gilău Vest - Cluj-Napoca Vest are 14,1 km şi se intersectează cu Autostrada Transilvania. Realizarea acestei şosele i-ar ajuta foarte mult pe locuitorii din Floreşti, care stau zilnic în ambuteiaje pe DN 1. Drumul costă 40,5 de milioane de euro şi are trei sectoare: centura Gilăului, 2,3 km, legătura cu Clujul, prin partea de nord a localităţii Floreşti, 9,9 km, şi travesarea DN1 până în zona Colina, unde ar urma să facă joncţiunea cu centura, 1,9 km.

Cea de-a doua parte este centura Clujului, care pleacă din zona de sud-vest a oraşului şi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. Acest tronson de drum are 24,2 km şi ar urma să coste 85,7 milioane de euro.

Sectoarele sunt Cluj SV - Selgros, cel mai scump, 67 de milioane de euro, respectiv Selgros - Bulevardul Muncii. Un ultim sector, Bulevardul Muncii - Apahida, este un drum existent cu o bandă pe sens, care ar urma să fie extins la două benzi pe sens.

DECLARAŢIE

„Alocarea pentru județul Cluj a doar 670 de milioane de lei, adică 2,24% din totalul fondurilor, reprezintă o nouă sfidare a Clujului și a tot ceea ce el reprezintă. Suma alocată situează județul Cluj pe locul 31 în ceea ce privește cuantumul fondurilor alocate. Asta în condițiile în care județul nostru se situează pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește contribuția la buget!"
Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, în iulie 2017, la alocarea sumelor prin PNDL II

DECLARAŢIE

"Este o crimă cu premeditare la adresa României, la adresa Clujului pentru că bani există, iar să nu îi utilizezi cu bună știință, repet, e un act extrem, extrem, de grav"

Emil Boc,primarul Clujului

Comenteaza