Parlamentarul clujean Radu Moisin: „Cluj-Napoca este un centru de referință al francofoniei”

Parlamentarul clujean Radu Moisin: „Cluj-Napoca este un centru de referință al francofoniei”
| Foto: Facebook.com/RaduMarinMoisin

Radu Moisin, deputatul PNL de Cluj, este președintele Grupului parlamentar de prietenie dintre România și Franța, și a participat la o reuniune ce a abordat tema - România „stat-far” al Francofoniei – perspective francofone în contextul UE.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Moisin a precizat că, în cadrul reuniunii s-au dezbătut subiecte care țin de importanța multilingvismului în principal, dar și a limbii franceze atât în cadrul instituțiilor europene. De asemenea, deputatul clujean a spus că a discutat cu Ambasadorea Republicii Franceze la București, Laurence Aue, despre următoarea sa vizită în Cluj-Napoca.

„România-Franța: Solidaritate pentru dezvoltare! În calitate de Președinte al Grupului parlamentar de prietenie dintre România și Franța, am avut onoarea de a participa alături de Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Florin-Alexandru Alexe, Ministrul Educației și membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Sorin Mihai Cîmpeanu, doamna Laurence Auer, Ambasador al Republicii Franceze la București, reprezentantul OIF pentru Europa Centrală și de Est, Eric Poppe, delegatul general al Wallonie-Bruxelles la București, David Royaux, Directorul regional al Agenției Universitare a Francofoniei, Mohammed Ketata, domnul Francois Coste, Președintele Camerei de comerț și industrie franceză din România (CCIFER), doamna Adela Jansen, membră a Consiliului director CCIFER, Directorul Institutului Francez în România, doamna Helene Roos, precum și Președinții Grupurilor parlamentare de prietenie cu Belgia, Președinții Comisiilor pentru afaceri europene și politică externă din Parlamentul României și membrii Delegației parlamentare române la APF, la o reuniune ce a abordat tema - România „stat-far” al Francofoniei – perspective francofone în contextul UE.

S-au dezbătut subiecte care țin de importanța multilingvismului în principal, dar și a limbii franceze atât în cadrul instituțiilor europene, cât și în țările francofone, implicit România, care a fost desemnată în 2007 „stat-far al Francofoniei” în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru regiunea Europei Centrale și Orientale.

În cadrul reuniunii, am prezentat faptul că municipiul Cluj-Napoca este un centru de referință al francofoniei, datorită studenților și a numeroșilor investitori și antreprenori care aleg să performeze sau să se stabilească în acest oraș.

Am reiterat faptul că municipiul Cluj-Napoca este un oraș cu o importanță tradiție multiculturală, fiind desemnat de către Comisia Europeană cel mai primitor oraș din Europa. Totodată, Cluj-Napoca este un pol european al francofoniei datorită învățământului în limba franceză la toate nivelurile de educație și de asemenea, România, după Franța, este țara europeană în care cei mai mulți tineri învață limba franceză. Acest lucru nu doar contribuie la promovarea identității noastre, dar și amplifică oportunitățile de angajare pe piața muncii.

De asemenea, am discutat cu doamna Ambasador al Republicii Franceze la București, Laurence Auer, o mare prietenă a Clujului despre următoarea sa vizită în Cluj-Napoca”, a transmis Moisin pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza