Video Ministrul de externe al Israelului: Româna ne-a ajutat să salvăm multe vieţi

Ministrul de externe al Israelului: Româna ne-a ajutat să salvăm multe vieţi
| Foto: Facebook ME

Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a declarat că Guvernul României "ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi", după ce peste 3.000 de israelieni şi peste 1.200 de ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi să intre în România din Ucraina. 

„Am discutat despre eforturile comune de a sprijini procesul de evacuare a persoanelor care fug din calea războiului, inclusiv cetăţeni ai statului Israel, prin punctele de frontieră ale României cu Ucraina şi cu Republica Moldova au intrat pe teritoriul ţării noastre peste 430.000 de cetăţeni ucraineni, la care se adaugă şi un număr foarte mare de cetăţeni ai altor state care au fost evacuaţi, iar numărul acesta desigur creşte”, a declarat Bogdan Aurescu, după întâlnirea de la București cu omologul său israelian.

Ministrul a precizat că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi să ajungă în ţara noastră.

„L-am asigurat pe colegul meu de angajamentul României pentru acordarea întregului sprijin pentru evacuarea în continuare a cetăţenilor israelieni sau de origine evreiască din Ucraina. Până la acest moment peste 3.000 de cetăţeni israelieni, peste 1200 de cetăţenii ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi cu peste 12 zboruri către Israel, inclusiv în jur de 100 de orfani care au fost aduşi din Ucraina. Aceste eforturi au fost posibile datorită eforturilor comune care au fost datorate unei cooperări exemplare a autorităţilor noastre, inclusiv Departamentul consular din Ministerul afaceri externe şi Ambasada Israelului la Bucureşti. Am stabilit împreună cu domnul ministru să continuăm eforturile noastre pentru a oferi ajutor umanitar şi în măsura în care este posibil un orizont mai sigur şi optimist refugiaţilor, în mod categoriilor mai vulnerabile”, a afirmat Aurescu.

Ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, a mulțumit Guvernului României că a ajutat la salvarea unor copiii de origine evreiască din Odesa.

„Guvernul României a lucrat îndeaproape cu noi şi ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi, copiii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer, au fost trimişi în Israel pentru tratament şi mii de refugiaţi  care au scăpat, au scăpat prin Vama Siret. Vieţile lor au fost salvate de cooperarea dintre ţările noastre şi vă mulţumesc şi mulţumesc Guvernului României pentru cooperare şi pentru ajutor”, a declarat Yair Lapid.

Comenteaza