Mesajul lui Iohannis către protestatari: "am decis să consult, în premieră, un nou actor, societatea civilă"

Mesajul lui Iohannis către protestatari:
Şeful statului, Klaus Iohannis, a transmis joi dimineaţa un scurt mesaj adresat miilor de români ce au ieşit în ultimele zile în stradă, el afirmând că va convoca la consultări, pentru prima dată, şi societatea civilă.

Preşedintele a declarat că a urmărit îndeaproape manifestaţiile protestatarilor şi că nu a rămas impasibil la doleanţele acestora, motiv pentru care îşi doreşte să le asculte părerile.

"Am urmărit aseară cu mare atenţie manifestaţiile de stradă, sunt foarte mulţumit că au fost manifestaţii fără violenţe, fără exagerări, şi am un mesaj important pentru toţi cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă.  V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre", a afirmat Iohannis.

Astfel, pentru prima dată, preşedintele va chema la consultări nu doar partidele politice, ci şi reprezentanţii societăţii civile. În acest fel, consideră el, va putea lua decizii informate. 

 "Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat pentru astăzi şi pentru mâine să consult, în premieră, un nou actor, societatea civilă. Vom convoca un grup care să reprezinte atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte strada. Este important pentru mine şi doresc să le cunosc părerile şi opţiunile, în acest fel voi cunoaşte când voi lua decizii şi opţiunile partidelor şi opţiunile societăţii civile", a mai precizat şeful statului.

Peste 30.000 de oameni au ieşit în stradă miercuri seară, după demisia Guvernului, în Capitală, în memoria victimelor de la Colectiv, dar şi pentru a manifesta împotriva corupţiei şi clasei politice, a-şi exprima revolta şi a cere mai multe schimbări. Acţiuni de protest au avut loc şi în principalele oraşe din ţară, la Cluj fiind peste 3.000 de participanţi. 

Cu o zi înainte, peste 25.000 de persoane ieşiseră în stradă, în Bucureşti, cerând demisia primarului Cristian Popescu Piedone, a premierului Victor Ponta şi a ministrului Gabriel Oprea, în urma tragediei de vineri seara de la clubul Colectiv.

În incendiul petrecut vineri seară în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa 32 de persoane, alte aproape 200 fiind rănite, dintre care 130 sunt încă internaţi în spitalele din Capitală.

Comenteaza