Membrii Jobbik ar putea participa la marşul de sâmbătă de la Cluj VIDEO

Membrii Jobbik ar putea participa la marşul de sâmbătă de la Cluj VIDEO
Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că ministerul de Interne îl poate declara pe liderul Jobbik persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă preşedintele Traian Băsescu, ca şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, va aviza procedura. Traian Băsescu a cerut ieri Guvernului interzicerea membrilor Jobbik în România. Şi fostul premier Emil Boc a criticat dur acţiunile acestui partid extremist din Ungaria. În schimb, liderul PPMT, Toro Tibor, spune că Traian Băsescu a fost luat de val.

Şeful statului a solicitat astăzi Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să fie interzisă în România prezenţa membrilor Jobbik, partid pe care l-a catalogat drept "extremist". În replică, Victor Ponta a afirmat că Guvernul a transmis Preşedinţiei un material al Ministerului de Interne privind activitatea liderului Jobbik.

PONTA: "PUTEM SĂ INTERZICEM O PERSOANĂ"
SURSA: MEDIAFAX

"Nu putem să le cerem carnetul de partid la intrarea în ţară, dar putem să interzicem prezenţa pe teritoriul României a unei persoane şi am transmis către preşedintele României materialul întocmit de Ministerul de Interne legat de activitatea preşedintelui Jobbik, domnul Vona Gabor, şi preşedintele, dacă acum nu mai este susţinător al domnului Tokes şi al domnului Vona Gabor, dacă i-a reevaluat şi îi consideră un pericol pentru România, sunt convins că va acţiona în baza sesizării Guvernului", a spus Ponta în şedinţa de guvern de astăzi. Fostul premier Emil Boc este de acord cu propunerea lui Traian Băsescu şi a cerut autorităţilor să ia măsuri urgente împotriva membrilor Jobbik.

"Pe fond propunerea e corecta. nu poti sa incurajezi activitati extremiste care sunt contrare constitutiei pe teritoriul statului roman. Avem articol care interzice orice incitare la manifestari de violenta, ura interetnica, rasiala si de clasa. Din punctul meu de vedere autoritatile trebuie sa-si faca datoria si sa puna stop acestor actiuni din timp, fara echivoc", a spus Emil Boc.

Pe de altă parte, reprezentanţii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania consideră că şeful statului a fost luat de val atunci când a cerut interzicerea partidului Jobbik în România.

Membri ai partidului extremist maghiar Jobbik ar putea participa sâmbătă la marşul de la CLuj cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, motiv pentru care vor fi mobilizaţi sute de jandarmi.

Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

Comenteaza