Mai convinge USR pe cineva?

Mai convinge USR pe cineva?
Apărut în politică drept partidul altfel, alternativă a anchilozatele partide clasice născută din societatea civilă, Uniunea Salvaţi România (USR) e pe cale să eşueze lamentabil. Fără realizări parlamentare remarcabile, partidul e în pragul imploziei „mulţumită” războaielor interne pe mize mici.

Privit iniţial cu o superioritate suficientă de „granzii" politicii dâmboviţene, USR a produs serioase frisoane înainte, dar mai ales după rezultatul surprinzător din alegerile parlamentare de acum un an, când a provocat daune consistente în special liberalilor. Imediat laboratoarele celor mari au fabricat etichete de genul „sorisişti", „partidul SRI" menite a discredita formaţiunea în ochii opiniei publice.

La scurt timp, însă, n-a mai fost nevoie ca PNL sau PSD să-şi mai piardă timpul cu ei pentru că USR-iştii s-au apucat să-şi dea singuri cu firma-n cap. „Balul" a fost deschis de clujeanul Mihai Goţiu, ajuns vicepreşedinte al Senatului României, surprins moţăind în parlament, incident care a dat frâu liber unei veritabile avalanşe de ironii nu doar la adresa fostului jurnalist, ci şi a partidului pe care îl reprezenta.

Între timp, imaginea unuia dintre principalii vectori de imagine ai partidului, Clotilde Armand, a pălit serios când s-a aflat că franţuzoiaca încasa purcoaie de bani de la statul român ca să supravegheze un şantier (cel al Autostrăzii Transilvania) aflat în moarte clinică. Uşor, uşor e a devenit un paria chiar şi în propriul partid mai ales după ce consortul său a fost primul exclus din USR pentru delict de opinie (USR îşi dinamita astfel şi blazonul de partid „altfel").

Şi a apărut şi subiectul de doi lei - definirea familiei - care, în jumătate de an, a ajuns să arunce efectiv USR în aer. Primul conflict în jurul dreptului homosexualilor de a-şi întemeia o familie a apărut între părintele formaţiunii, Nicuşor Dan, şi fostul ministru Cristian Ghinea, dispută care a afectat inclusiv congresul ţinut în luna mai la Cluj-Napoca, atunci când au apărut primele acuzaţii de malversaţiuni în desemnarea delegaţilor la congres.

Tema celor cu opţiuni sexuale nonconformiste a generat chiar o premieră absolută în politica românească: preşedintele unei formaţiuni politice, Nicuşor Dan, a demisionat din partid la scurtă vreme după ce a fost reales în funcţie. Congresul generat de această demisie pare a fi vehiculul care a dus USR pe buza prăpastiei.

Noi acuzaţii de manipulare a listelor de delegaţi au dus la retragerea unui candidat la funcţia de preşedinte din cursă şi a generat, după alegerea noului şef, un serios val de contestări, protestatarii solicitând anularea rezultatelor congresului şi organizarea unuia nou.

Între timp, cum spuneam, USR nu s-a remarcat prin mai nimic în primul său an de fiinţare ca partid parlamentar. Cele mai vizibile şi comentate „acţiuni parlamentare" ale USR fiind moţăiala lui Goţiu şi mâncatul din gunoi, „opera" altui clujean, deputatul Adrian Dohotaru. Acesta din urmă tocmai şi-a dat demisia din partid după ce a avut revelaţia noii sale „misiuni divine", inventarea unui nou partid de stânga.

Am încercat să aflăm de la cei mai reprezentativi membri USR din Cluj în ce măsură apreciază că formaţiunea lor mai poate fi luată în serios şi dacă cred că, în lumina „măreţelor" sale realizări, USR mai poate convinge pe cineva că poate fi o soluţie.

Elek Levente

Şeful USR Cluj, Elek Levente, dă impresia că, în perioada în care a condus, ca interimar, partidul, a deprins tehnica mioritică a limbajului de lemn şi a ascunderii gunoiului sub preş. „Din păcate e un grup de membri vocali care nu fac altceva decât să conteste, dar o fac numai pe Facebook. N-am văzut nicio contestaţie în forurile statutare sau în instanţă.

Practic nu există contestaţii oficiale, doar unii cărora le place să conteste de pe margine. Inclusiv Nicuşor Dan, dacă are ceva de comentat la adresa USR, să se reînscrie mai întâi în partid şi apoi o poate face. Toate astea nu înseamnă, însă, că parlamentarii noştri nu-şi urmăresc agenda în continuare şi nu-şi fac treaba cu maximă seriozitate şi determinare", a declarat Elek.

Mihai Goţiu

Senatorul Mihai Goţiu, în schimb, admite că partidul riscă să se ducă în cap. „Singurul mod în care mai putem convinge oamenii că suntem serioşi ar fi să câştigăm alegerile din Deva (alegeri parţiale pentru funcţia de primar - n. red.), oraşul meu natal, unde mă aflu acum în plină campanie electorală. La ora actuală e singura noastră şansă. Dacă am câştiga funcţia de primar, am avea un mesaj să transmitem oamenilor că ne certăm între noi, dar putem oferi românilor o speranţă", a afirmat Goţiu.

Emanuel Ungureanu

Nici deputatul Emanuel Ungureanu nu-şi ascunde dezamăgirea pentru ceea ce se întâmplă cu partidul său. „Eu am vorbit mereu de unitate şi am avertizat că, dacă mai continuă bătăliile pentru putere, îmi dau demisia din partid. Acum am o datorie faţă de oamenii care m-au trimis în parlament, să fac tot ce pot pentru a salva ce se mai poate în sănătate.

Mă lupt în comisie, mă zbat să găsesc sponsori pentru spitale să încercăm scăpăm de flagelul infecţiilor nosocomiale. Din punctul meu de vedere, USR trebuie să se întoarcă rapid la agenda publică. Imaginea livrată în exterior mă dezolează. Să ştiţi că există, însă, şi mulţi colegi care lucrează pe brânci în parlament. Mai mult despre USR sunt rezervat în a mă exprima în acest moment", a spus Ungureanu.

Etichete
Comenteaza