Video Liderul CJ Cluj nu este mulțumit de măsurile de reducere a cheltuielilor luate de Guvernul Ciolacu: „Este o lege comunistoidă”

Liderul CJ Cluj nu este mulțumit de măsurile de reducere a cheltuielilor luate de Guvernul Ciolacu: „Este o lege comunistoidă”
| Foto: colaj Ziua de Cluj

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare până la sfârşitul anului pentru încadrarea în ţinta de deficit asumată.

Printre cele mai importante prevederi sunt că până la finalul anului se stopează cheltuielile cu serviciile de consultanță, chirii sau achiziția de mobilier. Totodată, se interzic festivalurile și concertele, cu excepția celor de final de an și se stopează investițiile cu finațare de la bugetul de stat.

De asemenea, drepturile salariale obținute în instanță, chiar și cele de anul acesta, se plătesc anul viitor, iar instituțiile care au cheltuit sub 50% din bugetul alocat pentru plăți, vor fi obligate să restituie către fondul de rezervă 10% din banii rămași în cel mult 5 zile de la data solicitării.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a comentat, la ZIUA LIVE, prevederile noii ordonanțe de urgență publicată vinerea trecută în Monitorul Oficial.

România este o țară a extremelor. Pe de o parte, anul acesta am majorat salariile la funcționarii publici. Anul trecut la fel. Au fost majorări succesive de salarii. Aceste lucruri au dus la o creștere a efortului bugetar pentru fiecare instituție. Asta a determinat o creștere a bugetului per total. După asta, ne dăm seama că noi cheltuim prea mulți bani pe lună și ne trezim că trebuie să tăiem din alte părți cheltuielile.

Ajungi să te întrebi ce contează mai mult: partea pe care o mărești și dai bani în plus la angajați sau contează mai degrabă austeritatea și să te limitezi la un buget al instituției oarecum în limitele dorite. Așa s-a întâmplat și la noi. Salariile nu le mai poți tăia, iar Guvernul a mers pe linia de a tăia cheltuielile. Nu este o măsură pe care eu s-o îmbrățișez în mod real în calitate de reprezentant al unei administrații publice locale.

La nivelul nostru, bugetul se constituie diferit față de bugetul unui minister. Nu ar trebui să vină Guvernul printr-o lege, pe care am numit-o comunistoidă, să impună unei adminstrații publice locale cum să-și gestioneze bugetul. Nu este ceea ce mi-aș dori în materie de raport cu Guvernul. Cred că personajele care sunt cu cea mai bună minte la ministerul Finanțelor au decis acest lucru. Scopul acestei măsuri este de a menține deficitul bugetar al țării la o anumită limită”, a afirmat Alin Tișe.

Ne încurcă puțin această măsură luată, pentru că avem multe proiecte în derulare, dar pe de altă parte ne obligă să terminăm ce am început. Trebuie să înțelegi de multe ori în viață că sunt măsuri care nu sunt neapărat drepte, dar sunt măsuri care rezolvă problema existentă și îți asigură liniștea de a putea funcționa pe mai departe. Cred că dacă acolo ar fi fost, într-adevăr, cei mai buni specialiști din țară, ar fi găsit soluții mai bune” - Tișe.
Comenteaza