Klaus Iohannis refuză propunerea lui Viktor Orban, a „unei noi Europe Centrale”

Klaus Iohannis refuză propunerea lui Viktor Orban, a „unei noi Europe Centrale”
| Foto: ZF.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că nu sprijină o abordare ca cea a premierului Ungariei Viktor Orban, privind o nouă Europă Centrală pentru că nu doreşte să se deschidă noi „falii” în cadrul Uniunii Europene.

„Eu mă implic pentru Uniunea Europeană, nu pentru o altă entitate pe care am crea-o în plan mai mic şi mai apropiat. Nu sunt de părere că trebuie să deschidem noi falii în cadrul UE, dimpotrivă trebuie să ne implicăm, fiecare cât poate de bine, pentru a închide faliile existente. Avem în continuare falia est-vest care are origini istorice, este o falie care vine pe fosta Cortină de Fier. Eu m-am implicat foarte mult şi rămân foarte implicat pentru a o închide. Există pe de altă parte, în cadrul UE anumite abordări principial uşor diferite între nord sud şi aici trebuie sa intervenim. Eu n-o să mă implic niciodată pentru a crea subentităţi în Uniunea Europeană, care ar deschide şi noi falii. Aceasta este o abordare pe care nu o pot sprijini", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, la Palatul Cotroceni.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă seara, la Timişoara, unde a participat la un spectacol organizat pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, că Ungaria este pregătită să construiască, împreună cu vecinii ei, printre care şi România, o nouă Europă Centrală.

Comenteaza