Justiţia a schimbat subprefectul Clujului

Justiţia a schimbat subprefectul Clujului
Obligat de instanţă, Guvernul României a adoptat miercuri hotărârea privind transferarea lui Györke Zoltán din funcţia publică de inspector guvernamental în cea de subprefect al judeţului Cluj.

"În urma deciziei luate joi a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 531 Hotărârea nr. 549 privind numirea noului subprefect, în persoana lui Györke Zoltán", informează reprezentanţii Prefecturii clujene.

În acelaşi timp a fost publicată o altă hotărâre, nr. 548, privind eliberarea din funcţie a actualului ocupant temporar al postului, avocatul Dan-Cristian Codrean.

Revenirea lui Györke Zoltán în funcţia de subprefect a avut loc în urma unui proces intentat premierului României, Victor Ponta, câştigat în luna martie. 

Ajuns prima oară în această poziţie la propunerea PNL, el a fost numit inspector guvernamental de guvernul Boc, care a decis să măture toţi prefecţii şi subprefecţii puşi de liberali şi şi-a pus în loc propriii oameni.

După ce puterea a fost preluată de Ponta, noul premier a decis să desfiinţeze corpul acestor înalţi funcţionari publici, Györke Zoltán fiind eliberat din funcţia de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului în 31 iulie 2013.

Potrivit legii, el urma să fie transferat de către premier, în interes de serviciu sau la cerere, într-o funcţie publică vacantă corespunzătoare, din categoria înalţilor funcţionari publici. În 1 august 2013 a solicitat transferul în postul de subprefect al judeţului Cluj, deoarece a considerat că dispune de calificări relevante în domeniu şi pentru că mai ocupat această poziţie.

Prim-ministrul Victor Viorel Ponta nu i-a acceptat cererea, astfel că Györke Zoltán a deschis în 22 octombrie 2013 o acţiune în justiţie pentru recunoaşterea drepturilor sale conferite de Statutul funcţionarilor publici.

Prin Sentinţa civilă nr. 4874 din 17 iulie 2014, Tribunalul Cluj a admis solicitarea sa şi l-a obligat pe premierul României să aplice mobilitatea sa în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, recursul declarat de Ponta fiind respins prin Hotărârea Curţii de Apel Cluj nr. 2412/4.03.2015.

Victor Ponta s-a lăsat destul de greu convins să aplice decizia irevocabilă a justiţiei. Deşi sentinţa Curţii de Apel Cluj a fost dată în 4 martie, iar guvernul trebuia să numească noul subprefect în termen de 30 de zile, adică cel târziu în 4 aprilie, decizia de numire a venit de-abia în 15 iulie. Şi asta după ce Györke Zoltán a mai făcut o acţiune în instanţă, în luna iunie, în care a cerut judecătorilor să-l amendeze pe premier pentru fiecare zi de întârziere până la numirea în funcţie.

Subprefectul Györke Zoltán a declarat pentru ZIUA de CLUJ că, în noile condiţii, probabil va retrage această acţiune judecătorească.

„Mă bucur că mi-am recăpătat funcţia. De 9 ani mi-am început o carieră în administraţie iar de 7 ani sunt funcţionar public. Nu ştiu care au fost motivele întârzierii numirii mele în funcţia de subprefect", a spus Györke Zoltán.

Acesta a avut vineri prima zi de lucru la Prefectura Cluj unde a purtat o discuţie cu prefectul Gheorghe Vuşcan, de la care aşteaptă să-i delege atribuţii pentru noua funcţie.

Noi nu avem altceva de făcut decât să credem că lucrurile vor decurge normal, mai ales că domnul Györke Zoltán are deja o experienţă în exercitarea acestei funcţii. Mie îmi pare rău pentru tânărul Dan Codrean, mi-ar fi plăcut să avem un jurist în această funcţie, dar nu avem de ales", a subliniat prefectul Gheorghe Vuşcan.

Avocatul Dan Codrean a ocupat funcţia de subprefect un an fără două săptămâni, din 1 august 2014. Dan Codrean a spus că intenţionează să revină în avocatură.

Teodora DEMIAN

Mircea TĂTAR

Comenteaza