Iohannis, după votul CSM: Guvernul și Parlament nu au cum să ignore acest semnal clar

Iohannis, după votul CSM: Guvernul și Parlament nu au cum să ignore acest semnal clar
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi a declarat, joi, că evaluarea făcută legilor justiţiei de către Consiliul Superior al Magistraturii este identică celei a preşedintelui Klaus Iohannis, iar avizul CSM nu trebuie ignorat.

"Preşedintele a luat act de evaluarea CSM făcută legilor justiţiei care este identică cu propria sa evaluare", a declarat Mădălina Dobrovolschi, referindu-se la avizul negativ pe care Consiliul l-a dat proiectelor de lege ale justiţiei.

Preşedintele Iohannis recomandă ca acest punct de vedere să fie luat în considerare de către decidenţii politici. "Chiar dacă este un aviz consultativ, nu poate fi ignorat acest semnal venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii", a mai spus Mădălina Dobrovolschi.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la 8.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ulterior, că se aştepta la acest rezultat. "Au intrat în şedinţă cu poziţii exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog , iar eu nu că estimam, ci ştiam acest lucru. (...) Cunoşteam foarte bine poziţiile dânşuilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care care unii sau alţii le au. Absenţa mea a fost deliberată, le cunoşteam opţiunile, dânşii cunoşteau opţiunea mea, eu aş fi susţinut proiectul trimis la avizare. Cunoşteam poziţia dânşilor şi domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, în şedinţa de plen, că CSM trebuie să dea un aviz negativ. "Aş vrea să îmi explice cineva dacă există o raţiune ca factorul persoana care este numită politic la conducerea Ministerului Justiţiei ar trebui să facă echipa procurorului general care vine şi se prezintă în faţa CSM candidatul cu un proiect, acel proiect este aprobat. Există o mulţime de aşteptări, pe urmă, ca acest procuror general să-şi pună în aplicare, împreună cu echipa lui proiectul pe direcţiile de prioritate pentru Ministerul Public. În schimb, venim acum şi facem o echipă până la nivelul de procuror-şef de birou fără să fie consultat, nu există nicio menţiune dacă procurorul general ar trebui consultat, cine ar trebui să fie procuror-şef de birou, de serviciu, de secţie samd. El trebuie sa dea rezultatele pe care societatea civilă pe bună dreptate le aşteaptă. CSM, nici nu mai vorbim. Eu încă n-am reuşit să înţeleg raţiunea care a animat această idee, de a construi în acest mod echipa de la vârful Ministerului Public. ... În esenţă, aşa cum am spus-o şi public, trebuie avizat negativ, dar cu fermitate, să transmitem un mesaj ferm opiniei publice", a declarat Augustin Lazăr.

 

Comenteaza