Guvernul de la Budapesta, nou atac la adresa României: A rupt Transilvania din Ungaria. Reacția MAE

Guvernul de la Budapesta, nou atac la adresa României: A rupt Transilvania din Ungaria. Reacția MAE
| Foto: abouthungary.hu

Executivul de la Budapesta a postat pe un site oficial o imagine de propagandă care arată cum vecinii Ungariei au smuls părţi din teritoriu prin Tratatul de la Trianon, România rupând Transilvania.

Imaginea care apare pe site-ul About Hungary, administrat de guvernul maghiar, arată cum vecinii Ungariei au luat părţi din teritoriul ungar și populaţia aferentă.

Desenul este însoţit de un text legat de Tratatul de la Trianon, în care se spune că documentul a distrus societatea ungară, împreună cu economia şi sistemul politic al ţării. Afirmaţia a fost făcută de secretarul de stat Árpád János Potápi şi a fost condamnată imediat de ministerul de MAE care a scris pe Twitter că evocarea istoriei de către înalți oficiali maghiari prin referiri la harta Imperiului Austro Ungar dinainte de Trianon încalcă esența și principiile UE.

Poza noua 10.06.2019

Starea de tensiune dintre cele două țări continuă după ce, duminică, aflat într-o vizită la Șumuleu Ciuc, președintele Ungariei a afirmat că incidentele care au avut loc de Ziua Eroilor la cimitirul din Valea Uzului sunt profund imorale și nedemne pentru o țară europeană.

„Să te comporţi într-un cimitir, într-un mod vandal, să arunci în oameni care se roagă acolo paşnic, este mai mult decât un act imoral, necivilizat, nu este un act demn de o ţară europeană”, a declarat preşedintele ungar.

Comenteaza