Guvernanţii vor să ne vadă averile. Tuturor

Guvernanţii vor să ne vadă averile. Tuturor
Un proiect de ordin de ministru elaborat în laboratoarele Ministerului de Finanţe ar putea obliga toţi cetăţenii României să completeze declaraţii de avere.

Dacă în acest moment sunt obligaţi să completeze declaraţii de avere doar aleşii, angajaţii la stat sau în companii de stat şi cei vizaţi de procedura specială dedicată controlului marilor averi, începând de anul viitor acest lucru ar putea deveni obligatoriu pentru toţi cetăţenii. Politicienii clujeni resping în unanimitate proiectul Ministerului Finanţelor Publuce.

Dacă acest ordin de ministru va intra în vigoare în forma actuală, de anul viitor fiecare dintre noi va trebui să ne declarăm bunurile mobile şi imobile (clădiri, terenuri, mijloace de transport terestre navale sau aeriene), bijuteriile şi obiectele de artă sau de cult a căror valoare însumată depăşeşte 15.000 de lei, animalele a căror valoare însumată trece de aceeaşi sumă, activele financiare, poliţele de asigurare, cu excepţia celor de răspundere civilă, cheltuielile personale şi cele cu persoanele aflate în întreţinere, datoriile şi veniturile realizate în anul fiscal anterior.

Coleg de partid cu ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu, şeful PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, crede că proiectul acestui ordin de ministru ar fi opera unui subaltern al lui Chiţoiu. „Am auzit şi eu despre acest lucru, dar existenţa acestui ordin de ministru nu este confirmată în mod oficial şi nici nu s-a discutat în partid acest subiect. Probabil cineva din minister a scris acest proiect de capul lui", a comentat Nicoară.
Omologul său din fruntea PSD Cluj, Remus Lăpuşan, spune că acest subiect n-a fost discutat în alianţă, dar şi dacă s-ar discuta, s-ar opune. „Noi n-am discutat aşa ceva, dar personal nu-s de acord să purtăm oamenii inutil pe drumuri. Nu ştiu să existe aşa ceva în vreo ţară din Europa. Eu unul n-aş accepta aşa ceva, e o aberaţie", a declarat Lăpuşan.

Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, susţine că ne întoarcem în timp. „Bine ne-am întors în comunism, aduşi de partidul luminat PSD. Mai urmează, probabil, să declarăm şi ce vorbim cu soţia acasă şi ce ne găteşte în fiecare zi. Faptul că la conducerea Ministerului Finanţelor Publice e un liberal nu demonstrează altceva decât faptul că PNL a fost absorbit de PSD şi cu atât mai mult PDL trebuie să îşi intensifice lupta politică, pentru că a rămas singurul partid de dreapta din România. Alegătorii PNL sunt foarte dezamăgiţi văzând că voturile lor au ajuns, practic la partidul urmaş al PCR, pentru că liberalii i-au trădat şi înghit absolut tot ce le comandă PSD de dragul unei iluzorii susţineri pentru Crin Antonescu la preşedinţie. În ceea ce-l priveşte pe Crin Antonescu, în momentele în care nu e la remorca PSD, are program de somn şi probabil de-aia a plecat de la ceremonia de învestire a noului ministru al Transporturilor, ca să meargă la culcare", a comentat Tişe.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, nu vede utilitatea unei asemenea măsuri. „Ca să fac o paralelă cu Ungaria, acolo fiecare cetăţean poate «avea grijă» de alt cetăţean, de vecinul său, în cazul în care acesta din urmă ar avea venituri la negru. Dacă s-ar dori combaterea evaziunii fiscale, atunci nu declaraţiile de avere trebuie verificate, ci declaraţiile de impunere, pentru a se vedea dacă şi-a plătit toate dările către stat. Aşa aş fi de acord, altfel, nu", a spus Mate.

Comenteaza