Funar cere Curţii Constituţionale anularea alegerilor din 2 noiembrie

Funar cere Curţii Constituţionale anularea alegerilor din 2 noiembrie
Candidat independent la preşedinţie, clujeanul Gheorghe Funar, a adresat luni o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale (CC), Augustin Zegrean, în care cere anularea alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie.

 

Funar se arată indignat de modul în care a decurs procesul electoral, declarându-se ultragiat de situaţia din diaspora, unde cetăţenii au fost nevoiţi să stea ore întregi la coadă pentru a-şi putea exercita dreptul la vot din cauza lipsei unui număr suficient de secţii de votare.

"Cu toate că față de alegerile prezidențiale din anul 2009 a crescut cu circa două milioane numărul românilor exilați din Țara-Mamă din cauza sărăciei, Ministerul Afacerilor Externe și Biroul Electoral Central au redus numărul secțiilor de votare din străinătate la numai 294, iar numărul estimat al buletinelor de vot pentru cetățenii români aflați în străinătate a fost stabilit la numai 600.000 de buletine de vot. Pe cale de consecință, în ziua de 2 noiembrie a.c., din numărul total al românilor cu drept de vot aflați în străinătate, de peste patru milioane de cetățeni români, nu a fost asigurat dreptul de vot pentru circa 3,5 milioane de alegători", precizează el în scrisoare.

El mai susţine că este inadmisibil ca românii plecaţi din ţară să aibă la dispoziţie abia 294 de secţii de votare, respectiv doar 600.000 de buletine de vot, în condiţiile în care la Bucureşti au fost organizate 1200 de secţii de votare, pentru o populaţie de două milioane.

"Nefiind asigurat dreptul fundamental la vot pentru peste 3,5 milioane de alegători români din străinătate, precum şi dreptul meu de a fi ales preşedinte al României, solicit Curţii Constituţionale să anuleze alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie 2014. Ca urmare a încălcării dreptului de a fi ales, prevăzut la articolul 37 din Constituţia României, pentru toţi cei 14 candidaţi la funcţia de preşedinte al României, Curtea Constituţională are obligaţia, conform articolului 146, lit. f din constituţie să decidă anularea alegerilor din 2 noiembrie 2014, pentru că nu s-a respectat procedura pentru alegerea preşedintelui României. Constituţia României îi interzice Curţii Constituţionale să confirme rezultatele sufragiului din 2 noiembrie a.c, când nu au fost respectate, pentru multe milioane de români, dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales, pentru cei 14 candidaţi", declară Funar.

Fostul primar al Clujului mai afirmă că, potrivit unor informaţii aflate pe surse, Avocatul Poporului ar urma să ceară la rândul său CC anularea alegerilor.

"Tot pe surse, am aflat că Avocatul Poporului va solicita Curţii Constituţionale să anuleze alegerile din 2 noiembrie a.c. pentru funcţia de preşedinte al României, deoarece au fost încălcate, pentru circa 10 milioane de cetăţeni, dreptul de a alege dintre cei 14 candidaţi înscrişi în competiţia electorală", adaugă el. Documentul a fost semnat de Gheorghe Funar în cursul zilei de luni.

Comenteaza