Video Eurodeputatul clujean Daniel Buda: „România merită să fie în Schengen! Îndeplinim toate condițiile”

Eurodeputatul clujean Daniel Buda: „România merită să fie în Schengen! Îndeplinim toate condițiile”

Degeaba se tot vorbește de unitate la nivelul Uniunii Europene dacă României îi este refuzată aderarea la spațiul Schengen, consideră europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE).

Parlamentul European a adoptat, marţea trecută, o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. 

Premierul olandez, Mark Rutte, a reafirmat, la o zi distanță, în parlamentul naţional că, în principiu, nu există nimic împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen, la care cele două ţări se pot alătura când sunt pregătite.

Daniel Buda a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre acest subiect, subliniind că România merită să fie în spațiul Schengen.

„Ideea este în felul următor: 85% din parlamentarii europeni au votat pentru intrarea României în Spațiul Schengen, cerând astfel Consiliului Europei acest lucru. Europarlamentarii reprezintă voința cetățenilor. Este important să plecăm de la această realitate.

Într-adevăr, sunt aspecte care încă sunt discutabile. Vedem că Olanda a fost țara care a reacționat, pentru că ei de obicei reacționează la voturile date în Parlamentul European. Am fost și eu luat prin surprindere de ce s-a întâmplat.

Până la urmă, ei n-au cerut altceva decât să se verifice încă o dată în plus condițiile tehnice sau din punct de vedere juridic al mecanismului de cooperare și verificare din România cu privire la situația din justiție”, a declarat, la ZIUA LIVE, europarlamentarul clujean.

Potrivit lui Buda, țara noastră îndeplinește toate condițiile necesare aderării la spațiul Schengen.

„Una peste alta, România merită să fie în Schengen. Noi îndeplinim toate condițiile din punct de vedere tehnic pentru a intra în spațiul Schengen. Noi ne manifestăm deja ca furnizor de stabilitate și securitate în această parte a Uniunii Europene. Am făcut pași concreți și în ceea ce înseamnă ridicarea mecanismului de verificare și cooperare. Nu mai este niciun fel de motiv să ne țină în afara spațiului Schengen.

Nu vreau să ma gândesc că România nu va fi intra în Schengen în data de 8 decembrie 2022. Degeaba tot vorbim de unitatea la nivelul UE dacă României îi este refuzată acest drept. Din nefericire, deoarece un război nu este un lucru bun, dar acest război din Ucraina ne-a pus în valoare legat de ceea ce înseamnă capacitatea României de a gestiona frontierele”, a adăugat eurodeputatul.

Comenteaza