"Eu sunt Sorin Grindeanu, premierul României, și nu sunt ofițer acoperit"

Interviu cu premierul Sorin Grindeanu. Ce spune despre relaţia cu Liviu Dragnea, preşedintele Klaus Iohannis sau despre Opoziţie. Cum arată viitorul economic al României.

În interviul acordat miercuri agenţiei Agerpres, șeful Executivului afirmă că prima rectificare bugetară din acest an va avea loc în luna august. El consideră că, deși unii și-ar dori ''un cutremur la Palatul Victoria'', Guvernul este ''extrem de stabil'', are susținerea PSD și a Coaliției.

Grindeanu vorbește despre relația cu președintele Klaus Iohannis, despre ce și-ar dori de la Opoziție, dar și despre o serie de acte normative adoptate în Parlament, precum cele referitoare la DGPI și tarifele RCA.

AGERPRES: Domnule prim-ministru, INS a anunțat că economia României a crescut. Comisia Europeană însă și-a revizuit în scădere estimările referitoare la creșterea economiei românești. De ce apar aceste discrepanțe - între modul în care ne vede Comisia Europeană și modul în care ne vedem noi înșine? 
Sorin Grindeanu: Singurul organism abilitat la noi în țară să facă prognoze, și de data aceasta nu vorbim de prognoze, ci de date reale după primele luni ale anului, singura instituție este Comisia Națională de Prognoză și, vă repet, și INS de data aceasta, care lucrează cu date reale, cu tot ceea ce înseamnă venituri, creșteri economice, venituri în plus pentru populație, încasări, toate lucrurile, toți indicatorii pe care dumneavoastră îi cunoașteți au spus că avem această creștere de 5,7% - cea mai mare creșterea din Uniunea Europeană. Ceea ce sau s-a vorbit la începutul anului, s-a vorbit despre prognoze și la fel ceea ce spuneți dumneavoastră este o prognoză. Ceea ce este real, în schimb, este ceea ce a dat INS-ul și anume 5,7% creștere economică. Este un lucru bun, este un lucru care ne bucură, dar în niciun caz nu suntem neatenți în continuare, suntem extrem de conștienți de faptul că trebuie să aplicăm în continuare măsurile pe care le avem de adoptat. Toate aceste lucruri să știți că înseamnă plus pentru fiecare cetățean, fie că vorbim de venituri mai mari în buzunarul fiecărui român, fie că vorbim de peste 100.000 de locuri de muncă de la începutul anului și până acum, ceea ce iarăși înseamnă lucruri bune, ca să vă dau doar două exemple.

AGERPRES: Dar de unde vine această creștere pe care a anunțat-o INS? 
Sorin Grindeanu: Ca urmare a tuturor măsurilor pe care le-am aplicat de la începutul anului și până acum, fie că vorbim de măsuri de relaxare fiscală, pe care le cunoașteți, ceea ce a dus la un mediu de afaceri prietenos, poate cel mai prietenos din Europa în momentul acesta, fie că vorbim de un consum mai mare datorat veniturilor mai mari pe care le au românii, venituri care vin nu doar din salarii, ci și din pensii. Pot să vă spun că salariul mediu pe economie, comparativ cu anul trecut, a crescut cu aproximativ 16%. Suntem aproape la 3.200 de lei. 16% mai mult față de anul trecut, iarăși eu cred că este un lucru care să ne bucure și care întărește ce am spus la începutul anului, și anume că toate aceste măsuri vor duce la creștere economică, la ceea ce am prezentat până la urmă în Parlament și când am vorbit de bugetul pe anul 2017. Așa cum dumneavoastră știți, pe datele date de Comisia Națională de Prognoză noi ne-am propus o creștere de 5,2. Iată, după primele luni avem 5,7.

AGERPRES: În ciuda acestui parcurs pozitiv, este foarte des invocată o posibilă remaniere guvernamentală. Președintele PSD a avansat chiar și un termen - luna iunie. Este oportună și necesară o remaniere în Cabinetul dumneavoastră? 
Sorin Grindeanu: În primul rând, eu n-am văzut ca președintele PSD să avanseze un termen, sincer.

AGERPRES: Un termen de discuție atentă... 
Sorin Grindeanu: Discuții să știți că eu ca prim-ministru am în fiecare zi cu fiecare dintre membrii echipei pe care o conduc și mă văd individual cu ei. Discutăm pe fiecare domeniu în parte și încercăm și reușim, iată, după datele de care aminteați și dumneavoastră și eu, încercăm să guvernăm așa cum ne-am angajat că o să o facem în fața românilor.

AGERPRES: Deci, nu considerați că ar fi oportună o remaniere? 
Sorin Grindeanu: Doar o secundă. Pornim de la ceva, de la ce discutam mai devreme și anume că România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Să știți că de aici plec în evaluarea pe care o fac și am mai spus-o și o mai repet. Monitorizez constant activitatea miniștrilor care fac parte din Cabinet. Cred că totuși vorbim mult prea repede de remanieri și eu n-am văzut pe cineva care să spună, pe mine, ca prim-ministru, președintele PSD, Liviu Dragnea, președintele ALDE, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, să spună ceva legat de remanieri. A apărut așa, dintr-odată, ca și discuție publică. Conduc un Guvern care are o susținere largă în Parlament.

Avem datele oficiale furnizate de către INS. Sunt lucruri bune și, dacă îmi permiteți o comparație cu fotbalul, nu știu dacă cineva face schimbări în minutul 15, când conduci cu 3 - 0. Cam așa suntem în momentul ăsta, dar asta nu înseamnă, repet, că nu vom continua în același mod. Serios, analizăm fiecare măsură pe care dorim să o luăm, monitorizăm și monitorizez și eu și membrii Coaliției, bineînțeles, fiecare măsură pe care dorim să o luăm.

Eu știu că unii și-ar dori un cutremur la Palatul Victoria, dar eu îi asigur că doar lor le fuge pământul de sub picioare. Guvernul pe care-l conduc e extrem de stabil, are susținerea PSD, are susținerea Coaliției, așa cum știți, și ne vedem mai departe de lucrurile pe care le avem de făcut pentru români.

AGERPRES: Vă apropiați de jumătatea primului an la conducerea Guvernului. Dacă ar fi să acordați o notă Cabinetului dumneavoastră, care ar fi aceea? 
Sorin Grindeanu: Nu cred că sunt eu cel în măsură să dau note. Modul în care e evaluat Guvernul cred că, mai degrabă, sau în mod sigur, cetățenii trebuie să facă lucrul ăsta și eu cred că e evaluat constant. Și asta vedem și în anumite sondaje de opinie. Oamenii au în continuare încredere în Guvern, ceea ce e un lucru bun, ceea ce confirmă până la urmă și creșterea economică, repet, 5,7%, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană arată că această încredere este justificată.

AGERPRES: Deci, practic ar fi un Guvern al premianților? 
Sorin Grindeanu: Nu, eu sunt un om așa cum mă cunoașteți destul de așezat, ponderat, nici nu trec de la o extremă la alta foarte ușor. Așa sunt și aproape toți colegii mei din Guvern și nu numai. Și din Coaliția care susține acest Guvern. Iar, în continuare vreau să abordăm, și așa o să și facem lucrurile, în același mod, așezat, calm, văzând și analizând foarte bine măsurile pe care le avem de luat și, dacă lucrurile așa cum au început în primele luni vor continua, și n-am niciun fel de motiv să nu cred că lucrurile vor continua în aceeași formă, în același ritm, eu sunt convins că încrederea românilor nu doar că se va menține, ci va și crește.

AGERPRES: Pentru că vorbiți despre aceste sondaje și despre încrederea românilor, dumneavoastră, personal, credeți că veți rezista până la capătul mandatului? 
Sorin Grindeanu: Asta e o chestiune care revine, a trebuit să răspund la această întrebare și la începutul mandatului, nici nu intrasem bine în Palatul Victoria că trebuia să răspund la această întrebare. Am venit cu Programul de guvernare în Parlament, când am primit votul Parlamentului. Noi am primit votul pentru un program de guvernare pe patru ani. Sunt lucruri care în forma asta se desfășoară, asta nu înseamnă că jocul democratic, pe parcursul celor patru ani, nu poate să aducă schimbări pe care le știm cu toții, s-au întâmplat la fiecare ciclu electoral. Nu știu dacă a fost vreun ciclu electoral care să fie de la un capăt la altul, cu două sau trei excepții. Dar, eu vă spun că în momentul în care am fost votați, și o spun cu toată tăria, când am fost votați în Parlament, am prezentat un program de Guvernare, după cum bine știți, pe patru ani. Iar în acest moment, subliniez, Guvernul pe care îl conduc are susținere largă în Parlament și are susținerea Partidului Social Democrat, cel care a câștigat alegerile, și a Coaliției.

AGERPRES: Cine este în prezent mai puternic în PSD, dumneavoastră, care aveți cheile de la Palatul Victoria, sau domnul Dragnea? 
Sorin Grindeanu: În PSD există un președinte, pe numele lui Liviu Dragnea. La Palatul Victoria există un prim-ministru, Sorin Grindeanu. Nu se pune în forma asta problema. E, iarăși, o întrebare care tot revine. Să știți că, contrar a ceea ce poate e obișnuită România, poate sunt obișnuiți românii și au fost obișnuiți în acești ani ca tot timpul să existe discuții de multe ori între președintele în funcție și primul-ministru. Avem cazuri, Traian Băsescu-Călin Popescu-Tăriceanu. Lucrurile nu stau așa. Lucrurile stau în cu totul alte coordonate. Și anume. Și eu, și președintele partidului din care fac parte ne dorim un lucru, ca ceea ce am spus că trebuie să facem, să facem. Pentru asta ne-au votat oamenii, nu cine are chei sau nu are, iar la mine apropos de chestiunea asta, e ușa tot timpul deschisă și asta o știu cu toții, că vorbim de primari, că vorbim de președinți de consilii județene sau de deputați sau de senatori. Deci, nu e nevoie de cheie și eu cred că în același mod e și la Parlament. Dar chiar țin să subliniez lucrul ăsta. Nu se aleargă pe culoare diferite sau nu aleargă pe culoare diferite primul-ministru și președintele PSD, Liviu Dragnea. Pe amândoi, și asta v-o spun eu ca prim-ministru, ne interesează să facem ceea ce am spus că avem de făcut în acești patru ani.

AGERPRES: Victor Ponta spunea că PSD nu are opoziție, fapt care nu ar fi benefic pentru Guvern? Vă mai sfătuiți cu domnul Ponta? 
Sorin Grindeanu: Domnul Ponta, și domnul Năstase, și domnul Iliescu și domnul Geoană sunt foști președinți ai partidului din care fac parte și sunt oameni care au experiență în a guverna, sunt oameni care au experiență și politică, sunt oameni cu care de fiecare dată când am ocazia vorbesc. Și vorbim, de asemenea, despre lucruri care să ducă la o guvernare bună, la o guvernare coerentă, la îndeplinirea până la urmă a acelor promisiuni pe care le-am făcut în campanie. Nu ne animă lucruri care nu sunt de tipul a ceea ce vă spuneam. Adică, în acești parametrii discutăm, dacă avem ocazia. Nu foarte des avem ocazia de a discuta, e adevărat.

AGERPRES: Referitor la Opoziție, cum vedeți rolul jucat de președintele Iohannis pe scena politică, având în vedere și faptul că PNL are alegeri interne, iar Dacian Cioloș încearcă să își consolideze Platforma România 100? 
Sorin Grindeanu: Poate nu o să vă placă ceea ce spun sau nu o să placă românilor, dar eu vă spun ce am spus în fața Asociației Comunelor din România sau a Municipiilor sau a Orașelor - am fost peste tot. Eu îmi doresc ca în acești trei ani care au mai rămas până la alegeri - vorbim de alegerile locale - sau trei ani și jumătate până la alegerile parlamentare, să lăsăm un pic deoparte politica și să facem administrație. Fie că vorbim de administrație locală, fie că vorbim de cea centrală. Aproape de fiecare dată în cei 27 de ani de după Revoluție am stat foarte bine cu toții și nu fac ... PSD, PNL, PD, deci, nu vreau să particularizez, s-a stat foarte bine la gălăgie, la a face zgomot și s-a stat mai puțin bine la a face lucruri (...) pentru români și o să-mi păstrez același mod de a face mai mult decât a comunica, de a face lucruri pe care să le simtă românii în buzunarele lor prin creșterea veniturilor, să crească economia, așa cum s-a întâmplat în primele trei luni, decât să spun că vreau să fac lucrul acesta. Și în modul acesta am guvernat în aceste luni și așa vreau să se întâmple lucrurile în continuare, pentru că pe români nu poți să-i minți. Atâta timp cât au venituri mai mari poate să spună Opoziția sau Puterea ce vor în media și să comunice ce vor, pentru că românii văd dacă au venituri mai mari sau venituri mai mici, văd dacă trăiesc mai bine sau trăiesc mai rău.

Revenind, nu mă interesează ce face PNL și nu mă interesează ce face USR. Un singur lucru mă interesează, dacă au de gând să facă Opoziție să facă Opoziție constructivă. Mă ajută și ne ajută acest lucru, în rest este treaba lor să-și aleagă pe cine vor și este normal să-și gestioneze lucrurile cum consideră de cuviință. Apelul este la o opoziție constructivă care ne ajută, nu o opoziție doar de dragul de a face opoziție la guvernare. Este și un sfat dacă vreți, pentru dânșii.

AGERPRES: Domnul președinte Iohannis se încadrează la Opoziție, vă face opoziție sau este un mediator? 
Sorin Grindeanu: Eu cu ... sau Guvernul cu Administrația Prezidențială, acum nu vreau să personalizez, în acest moment avem o relație corectă, constituțională. Și nu am motive să cred că vor devia lucrurile de la ceea ce s-a întâmplat în primele luni ale Guvernului pe care îl conduc. Nu am până acuma. Sigur, eu nu cred că uită că provine din PNL. Nu a făcut-o niciun fost președinte al României, fie că vorbim de Traian Băsescu, Ion Iliescu și până la urmă nici nu este normal să uiți, dar nu văd să se implice, nu am semnale de acest tip, nu am văzut să spună că susține un candidat sau altul în alegerile interne din PNL. Poate nu am urmărit eu. Repet, nu sunt foarte familiarizat cu ceea ce vor să facă unii sau alții în interiorul lor și nici nu mă interesează foarte mult.

AGERPRES: Ați vorbit despre USR, dar nu despre platforma fostului premier Dacian Cioloș... 
Sorin Grindeanu: Este în politică și nu știu? Că nu înțeleg? S-a înscris, este partid politic? Asta s-ar traduce știți cum: cam cum a fost la alegeri. Vrei să fii prim-ministru, dar nu candidezi. Ești și cu USR și cu PNL, dar mi-e greu. În momentul în care se va înscrie și va face politică și va veni în fața cetățenilor să fie votat, atunci putem discuta. Restul sunt lucruri care nu țin de ... Nu poți să reprezinți dacă nu candidezi. Vrei să fii primar? Cum? Te duci în fața oamenilor, te votează sau nu, mai încerci peste patru ani, poate peste patru ani te votează, dar să vrei să fii fără să candidezi, să vrei să faci politică fără să ai partid, să vrei să fii ceva să nu fii în Parlament, nu, nu așa sunt regulile democrației. Așa că nu am ce să comentez. Platforme. Dacă se vor înscrie, își vor face partid politic, foarte bine. Suntem într-o țară care respectă regulile democrației și eu zic că spre viitor vom fi la fel.

AGERPRES: Statul român a rămas în continuare dator celor care au donat anul trecut pentru achiziționarea sculpturii "Cumințenia Pământului" - unul dintre proiectele mari ale Cabinetului Cioloș. Ce se va întâmpla? 
Sorin Grindeanu: Am cerut domnului ministru Vulpescu să clarifice acea situație, pentru că a rămas cumva așa, în ceață. Chiar l-am întrebat în urmă cu vreo două sau vreo trei ședințe de Guvern. Înțeleg că nu-i foarte simplu, că a fost un proces mai greu de evaluat ca să nu spun altcumva, și chiar aștept. M-a asigurat că va veni cu evaluarea, dar cum să vă spun, eu înțeleg ce a vrut să facă Guvernul Cioloș, înțeleg așa ca și concept, un proiect în jurul căruia să se strângă energiile pozitive și toți românii să contribuie la achiziționarea acelei opere de artă. Din păcate, au gestionat prost. Nu vorbesc de nerespectarea legii și așa mai departe. Eu vorbesc de ideea în sine. Au gestionat prost și a ajuns acest proiect un fiasco și a făcut mai mult rău decât bine.

AGERPRES: Dar ce veți face dumneavoastră în continuare? Veți găsi niște bani pentru a fi dați înapoi oamenilor? 
Sorin Grindeanu: Nu, eu aștept acea analiză înainte de a lua decizii că facem într-un fel sau altul, analiză pe care sper că într-un final Ministerul Culturii o va prezenta Guvernului.

AGERPRES: Când va avea loc prima rectificare bugetară din acest an? 
Sorin Grindeanu: În august, conform legii.

AGERPRES: Va fi pozitivă sau negativă? 
Sorin Grindeanu: La cum sunt lucrurile până acum, sunt optimist. Dar nu mă îmbăt cu aburii euforiei... Sunt cu picioarele într-un lighean cu apă rece, tot timpul vreau să fim conectați foarte bine la realitate și asta v-o spun la o zi după ce INS nu a făcut prognoză, a prezentat realitatea. Și poate că ar fi trebuit să fiu mai bucuros, mai euforic apropo de aceste date. Nu sunt, sunt în același mod în care am fost și până acum.

AGERPRES: Ați alocat 2% din PIB pentru Apărare, există riscul reducerii bugetului Apărării la rectificare? Ce achiziții majore veți face ca să nu existe acest risc și ca să nu fie pierduți banii? 
Sorin Grindeanu: Sunt mai multe lucruri pe care le-ați atins în această întrebare. Suntem primul Guvern, după ce România a devenit țară membră NATO, care respectă ce s-a angajat România să facă și anume să ajungă la 2% din PIB pentru Apărare. În al doilea rând, și v-am spus asta încă de la început, ne dorim ca acești bani, care sunt mai mulți de data asta decât au fost în trecut, în primul rând să fie cheltuiți în interiorul României. Ce înseamnă lucrul ăsta? Să revitalizăm industria națională de Apărare. Că lucrul ăsta se face pe ceea ce avem acum ca și industrie națională sau prin diverse asocieri între companii românești sau companii străine, important este că mare parte din această sumă să fie cheltuită în România, pentru că sunt banii românilor și pentru că îmi doresc să revitalizăm această ramură a economiei, pentru că îmi doresc noi locuri de muncă, deși sunt, și chiar trebuie să o mai spun o dată, sunt bucuros că de la începutul anului avem peste 100.000 de noi locuri de muncă. Până la sfârșitul anului ar trebui să avem peste 200.000 din ceea ce ne-am propus. Dar, la acest ritm în care am început, pot să spun că asta este o țintă pe care o vom atinge.

Revenind, e normal să-mi doresc lucrul ăsta și nu eu, ci noi, cu toții, pentru că vorbim de banii noștri, ai tuturor. Contractele pe domeniul Apărării au un specific aparte, nu e ca și când te duci la un magazin de mobilă și îți cumperi mobila, plătești și îți vine acasă. Sunt contracte multianuale, nu peste noapte se întâmplă dotările respective. Au banii, au deschiderea, au, nu credite de angajament, ci credite bugetare, deci sunt bani direct, au aprobarea Parlamentului, ceea ce a lipsit, a lipsit să spunem pe sfârșitul anului trecut, când s-a dorit înzestrarea cu acele corvete și n-a existat aprobarea Parlamentului. Dar mai este ceva, dincolo de condiția de a cheltui aceste sume în industria națională și a încerca să o creștem, toate aceste dotări trebuie să se facă în acord cu angajamentele pe care România și le-a luat ca țară membră NATO. Nu să facem dotări de dragul de a face dotări, ci pe ceea ce ne-am angajat, tot acest tablou al Alianței din care facem parte, să facem.

AGERPRES: Dar concret, ce achiziții veți face? Ați aprobat în Guvern un Memorandum, a mers la Parlament, Parlamentul și-a dat acordul. Ce achiziții veți face, știm doar despre aceste corvete? 
Sorin Grindeanu: Fără să intru în detalii, deși știu, am avut întâlniri chiar ieri și săptămâna trecută și săptămânile trecute cu ministrul Apărării, cu cei din Ministerul Apărării, cu cei care sunt direct implicați în aceste lucruri. Că vorbim de blindate, că vorbim de corvete, că vorbim de rachete, că tot am văzut tot felul de luări de poziție ale unora care nu ar trebui să vorbească...

AGERPRES: Vă referiți la ambasadorul SUA? 
Sorin Grindeanu: Nu, mă refeream la cei care au ieșit și au spus că avem deja contract. Nu știu, cred că un secretar de stat sau altcineva de la Ministerul Apărării...

AGERPRES: Șeful Statului Major? 
Sorin Grindeanu: Nu știu, dar nu era treaba lor să vorbească despre lucrurile astea. Toate acele lucruri pe care le vom achiziționa trebuie să îndeplinească aceste condiții, sau în mare parte, pentru că nu putem nici peste noapte să producem rachete în România, dau un exemplu, intercontinentale sau eu mai știu de care. Nu. Deci, mare parte din aceste lucruri ne dorim să fie făcute în țară la noi.

AGERPRES: Sunteți mulțumit de activitatea ministrului Apărării? 
Sorin Grindeanu: Fiecare, și n-o să particularizez, ceea ce vă spuneam la începutul discuției noastre, fiecare din miniștri care fac parte din echipa pe care o conduc e evaluat. E evaluat vizavi de activitate. În momentul în care am, să zicem, lucruri care trebuie a fi îndreptate, nefiind vorba așa punctual de ministrul Apărării sau de alți miniștri. După această evaluare, care ar putea fi să spunem negativă, sigur că mă duc, prezint lucrurile în Coaliție, discut cu cei care susțin acest Guvern. Până acum n-a fost cazul.

AGERPRES: Referitor la achizițiile majore. În ce stadiul e procesul de achiziționare a uneia sau mai multor aeronave pentru zborurile speciale? Le mai achiziționați? 
Sorin Grindeanu: Cele pentru Administrația Prezidențială, Guvern și .... Nu sunt priorități pentru noi, în acest moment.

AGERPRES: Deci, nu o să mai achiziționați în acest an o aeronavă? 
Sorin Grindeanu: Am spus că nu e prioritate. Ce e prioritate pentru guvernul pe care-l conduc și pentru compania Tarom, care e până la urmă o companie fanion pentru țara noastră, este încercarea de a înnoi flota Tarom-ului, nu avioane pentru Guvern sau pentru Președinție. Asta îmi doresc în primul rând. Și, în paranteză fie spus, așa cum ați și informat dumneavoastră, sunt două aeronave noi la Tarom, două aeronave care vor intra săptămânile viitoare pe cursele Tarom. Un lucru bun, un început foarte bun.

AGERPRES: Ministrul Justiției a anunțat că va desecretiza arhiva SIPA. Care ar fi beneficiile desecretizării din punctul dumneavoastră de vedere? Ați avut o discuție pe acest subiect cu domnul Toader? 
Sorin Grindeanu: M-am întâlnit ieri cu domnul Toader, l-am convocat la Guvern. Nu doar din acest punct de vedere. Am dorit și am avut discuția cu dânsul legată de următoarele lucruri. Unu - pe de o parte, proiectul legii de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, cel care a fost în dezbatere publică și care este finalizat. Eu sper ca mâine să fie aprobat, să aibă aprobare acest proiect în ședința de Guvern. Am discutat despre legile justiției.

AGERPRES: Când vor fi aprobate în Guvern? 
Sorin Grindeanu: Dacă nu la ședința de săptămâna viitoare, în mod sigur peste două săptămâni pentru că sunt finalizate din ce mi-a spus domnul ministru și aceste legi și, sigur, am atins și subiectul legat de desecretizare. Nefiind familiarizat și neștiind despre ce e vorba, eu am văzut că a avut o poziție publică astăzi domnul ministru, pe care o susțin și e conformă cu ceea ce am discutat ieri. Aceste lucruri se pot face respectând legile în vigoare. E cât se poate de simplu. De ce? Pentru că e important să înlăturăm orice umbră care poate plana asupra actului de justiție din România și în acest caz știm despre ceea ce vorbim, iar în instanțe sau la instanțe, singurul lucru care să fie, să conducă aceste instanțe e legea, nu altceva. Și sunt foarte curios că am văzut dezbaterea publică de exemplu de cei care au avut acces, dacă s-au făcut anumite copii șamd. Astea sunt lucruri pe care românii trebuie să le afle, pentru că e normal, e absolut normal. Partea cealaltă, de asemenea o susțin, cu respectarea, așa cum am spus, a prevederilor legale în vigoare.

AGERPRES: De ce este importantă Legea privind răspunderea magistraților? 
Sorin Grindeanu: Pentru că face ... N-o să le placă magistraților ceea ce spun, dar e necesară. Sunt și dânșii oameni care până la urmă trebuie să aibă un cadru care să-i facă răspunzători vizavi de actul de justiție pe care îl îndeplinesc. Eu cred că nu inventăm noi lucrurile astea. Sunt legi care funcționează peste tot în lume. Nu aș vrea să intru în amănunte, dar înțeleg și știu foarte bine, mi-a spus ieri domnul ministru Toader, în pachetul care va veni maxim peste două săptămâni, parte din acest pachet este și această lege de care vorbeați dumneavoastră și e un lucru bun. Eu consider că acest proiect sau aceste proiecte, ca să fiu mai clar, sunt lucruri necesare și, sigur, vor fi dezbătute în Parlament.

AGERPRES: DNA și-a declinat competența în dosarul care viza Ordonanța 13, cauza fiind acum la Parchetul General. Ați fost chemat până în prezent la DNA sau la Parchet în această speță? 
Sorin Grindeanu: Nu am fost, dacă aș fi fost chemat, în mod sigur ați fi aflat, adică nu cred că lucrurile ar sta altcumva. Și-a declinat, știu, dar înainte de asta a fost o decizie a Curții Constituționale care așeza lucrurile pe reperele Constituției, fără să intru în foarte multe amănunte, dar pe care dumneavoastră le cunoașteți. N-am fost.

AGERPRES: Mai este nevoie de o lege a grațierii? 
Sorin Grindeanu: Este nevoie de o lege a grațierii care să facă parte din acel pachet de care tot vorbeam, pentru că doar o lege a grațierii, fără să vorbim - de exemplu, și știu că există un proiect în acest moment, dar spun doar ca și exemplu, nu înseamnă că... Parlamentul e suveran, decide - un proiect de lege pentru măsuri alternative poate fi un lucru pe care să-l luăm în calcul. De ce? Pentru că avem cele șase luni pe care CEDO ni le-a dat pentru a veni cu o soluție, nu pentru a face peste noapte, a construi penitenciare șamd.

AGERPRES: O să cereți CEDO prelungirea termenului de 6 luni? 
Sorin Grindeanu: Nu, în aceste 6 luni în mod sigur se va veni cu acel pachet care să satisfacă cerințele CEDO, în mod clar. Dar pot să vă dau un exemplu. Să știți că mi-e greu să înțeleg și i-am spus domnului ministru să-mi detalieze. Mi-e greu să înțeleg ca un penitenciar nou să coste 150 de milioane de euro. Un penitenciar în care ar trebui să fie o mie de deținuți. Dacă facem un calcul, înseamnă cam 150.000 per deținut, ca și cost. Mi se pare un pic cam mult că, dacă stăm să ne gândim la 150 de mii s-ar putea să poți să construiești câte o căsuță pentru fiecare. Astea sunt lucruri care vin din spate. Și i-am spus ieri domnului ministru să se uite foarte atent. Că, la 150 de milioane de euro la cât s-au făcut studiile de către unii din trecut, poți să faci trei sau patru sau chiar mai bine. Eu înțeleg că trebuie să asiguri un grad de siguranță conform legii și toate lucrurile care țin de aceste chestiuni. Dar, parcă e cam mult per deținut 150. 000 de euro când vorbim de o singură construcție.

AGERPRES: Revin la colaborarea dintre Guvern și Parlament și vă întreb cum comentați decizia Senatului de excludere de la numirea a șefului DGPI a CSAT? Este un demers cu miză politică prin care se încearcă limitarea atribuțiilor președintelui? 
Sorin Grindeanu: Noi am susținut, noi ca și Guvern, în forma pe care o știți, adică cu avizul CSAT. Nu vreau foarte mult să comentez, Parlamentul e suveran în deciziile pe care le ia, fie că vorbim de chestiunea asta, fie că vorbim de alte legi la fel de dezbătute în Parlament. Fiecare parlamentar, că e senator sau deputat, are dreptul să facă amendamente. Că ele sunt votate sau nu, e cu totul altă discuție. Dar, sunt lucruri care țin de organizare, sunt lucruri pe care cei din Parlament le-au văzut într-o anumită formă. Nu aș vrea să comentez foarte mult.

AGERPRES: Deci, nu vi se pare justificată afirmația Administrației Prezidențiale referitoare la miza politică din spatele acestei decizii? 
Sorin Grindeanu: În mod sigur, Guvernul nu are miză din acest punct de vedere. Nu aș vrea să comentez foarte mult.

AGERPRES: Proiectul de lege privind tarifele RCA a fost adoptat ieri de Camera Deputaților... 
Sorin Grindeanu: Da, și îi felicit (...). Au reușit și cei de la Comisiile de buget-finanțe, dar în special Comisia de buget-finanțe de la Camera Deputaților, într-un timp relativ scurt, la rugămintea noastră, să aibă dezbaterile necesare în comisie, să existe votul final ieri, pentru că avem acel termen pe care dumneavoastră îl cunoașteți. Acum avem o lege, eu sper ca în cel mai scurt timp să fie promulgată de către domnul președinte Iohannis și să ajungem să umplem acel gol.

AGERPRES: Mai există pericolul de infringement? 
Sorin Grindeanu: În acest moment, nu.

AGERPRES: Dar, credeți că mai există pericolul să crească prețurile polițelor RCA? Am văzut nemulțumiri în acest sens. 
Sorin Grindeanu: Conform cu ceea ce avem ca și asigurări, conform a ceea ce s-a aprobat inclusiv ieri în această lege, nu.

AGERPRES: Referitor la proiectul legii salarizării, Guvernul a dat aviz pozitiv cu amendamente. Este adevărat că ministrul Finanțelor nu susține acest proiect de lege? 
Sorin Grindeanu: Nu, eu le-am cerut la ultima ședință de Guvern, fiind o inițiativă parlamentară, așa cum știți. Nu este o inițiativă care a plecat, ca și proiect de lege, de la Guvern. Am cerut de la doi miniștri, ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, și doamnei Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, să fie prezenți la dezbaterile din Parlament, astfel încât să aibă tot timpul explicațiile pentru fiecare întrebare, pentru fiecare amendament, pe care sunt convins - și ați văzut că s-au depus foarte multe în aceste zile - sunt convins că aceste amendamente au nevoie, și aceea le-am cerut să fie acolo, au nevoie de prezența dânșilor, pentru a oferi explicațiile necesare. Deci nu, domnul ministru susține legea.

AGERPRES: Acest proiect a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul categoriilor diferite de angajați, cel mai recent al celor de la ANAF și Finanțe, care au intrat în grevă. Ce mesaj le transmiteți? 
Sorin Grindeanu: Pentru toți spun lucrul ăsta, toate categoriile, nu doar pentru cei de la ANAF sau cei de la Garda de Mediu, pentru că și acolo a existat un protest. Ce ne dorim prin această lege noi, de aceea am dat și un aviz pozitiv cu amendamente, este să așezăm - și asta dorește și Parlamentul și asta se dorește prin acest proiect de lege - să așezăm salariile, nivelul lor, pe o piramidă corectă astfel încât munca fiecăruia și responsabilitatea pe care o are fiecare angajat la stat, bugetar, să fie în concordanță cu nivelul salariului. Nu este posibil să mai avem situații în care președintele României să nu aibă cel mai mare salariu din țară. Nu e normal. Nu e normal ca un ministru, așa cum a fost până acum, și pot să dau exemplu și am mai dat din perioada în care eram ministrul Comunicațiilor, un minister mic, aveam cam al cincizecilea sau a șaizecilea nivel al salariului din minister. Totuși, această piramidă trebuie construită pe niște principii corecte. Nu e normal ca un funcționar public cu aceeași vechime, cu aceeași clasă, grad, cum sunt în categoriile respective, exact același lucru, la Ministerul Comunicațiilor să aibă un salariu, la Ministerul Finanțelor să aibă de cinci ori salariul respectiv. Nu e în regulă, toate lucrurile trebuie să fie le fel.

AGERPRES: Referitor la indemnizația de creștere a copiilor, când va fi discutată în ședința de guvern acea analiză de oportunitate referitoare la introducerea unei eventuale plafonări? 
Sorin Grindeanu: În momentul în care avem absolut toate datele, dar absolut toate datele, și am discutat zilele acestea și cu doamna ministru, așa cum am discutat și înainte...

AGERPRES: Sunteți mulțumit de activitatea ministrului Muncii? 
Sorin Grindeanu. Da, cum să nu. Sunt mulțumit, e un ministru care se implică foarte mult, care merge, așa cum am spus, și a și fost în această săptămână în Parlament, în comisii. Sunt lucruri pe care le-am cerut să le facă doamna ministru și le-a făcut.

AGERPRES: Aș aborda puțin și agenda externă. Comisia Europeană a cerut marți României să intensifice ritmul primirii refugiaților, atât din taberele din Grecia, cât și din Turcia. România pare în continuare o țară neprietenoasă chiar și pentru refugiați... Ce veți face? 
Sorin Grindeanu: Să știți că nu e așa. În primul rând asigur că toate angajamentele pe care noi ni le-am luat, angajamente europene, le respectăm. Apropo de neprietenoasă, v-aș invita să mergem în partea de vest, pe unde vin majoritatea imigranților, și o să vedeți că în ultima perioadă - de altfel am și crescut și vom crește cheltuielile aferente la Ministerul de Interne - o să vedeți că în ultima perioadă sunt din ce în ce mai mulți cei care intră la noi în țară sau o traversează. Dar, ca să concluzionez, toate angajamentele pe care noi ni le-am luat în fața organismelor europene le respectăm.

AGERPRES: Ați fost în vizite externe, veți merge în Turcia, aveți în plan și vizite în SUA și Franța. Ne puteți confirma o eventuală vizită a președintelui Donald Trump în România? 
Sorin Grindeanu: Nu am informații de acest tip. Sigur că ar fi un lucru foarte, foarte bun ca domnul președinte Trump, noul președinte al Franței, domnul Macron, să viziteze România. Nu doar acea vizită în sine e importantă sau ar fi importantă, ci faptul că, dacă vorbim de Franța și de SUA vorbim de doi parteneri strategici ai României. Sunt coordonatele pe care și noi, ca și politică externă, Guvernul, dorim să mergem în viitor și sunt lucruri care au funcționat foarte bine în trecut - indiferent de guvernele care au fost sau de culoarea lor - și pe care noi vrem să le consolidăm. Este extrem de importantă pentru noi consolidarea. Și apropo de parteneriatul strategic cu SUA, așa cum știți suntem extrem de implicați, de focusați, dacă pot să folosesc acest termen, pe partea economică. Avem o foarte bună colaborare politică, militară și de alte tipuri. Ne dorim ca și partea economică să fie la același nivel foarte înalt. Și sunt semne extrem de bune din acest punct de vedere.

AGERPRES: De la preluarea mandatului v-ați confruntat cu fel de fel de acuzații, atât în interiorul partidului, cât și din exterior. Am remarcat că nu ați răspuns în niciun fel la una, aceea că ați fi ofițer acoperit. Ce mesaj le transmiteți celor care vă consideră un fel de James Bond? 
Sorin Grindeanu: Eu sunt Sorin Grindeanu, premierul României, și nu sunt ofițer acoperit. Ca să închidem și acest subiect.

 

 

Comenteaza